Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börje hatar och hyllar

/
  • Börje Hörnlund är mycket kritisk mot dagens Centerledare Maud Olofsson i sina memoarer. Han hyllar istället Thorbjörn Fälldin.

Centerpartiet har under Maud Olofssons ledning placerat sig till höger om moderaterna. Det skriver Börje Hörnlund i sin memoarbok som just nu är under distribution. Han är inte nådig mot sitt gamla parti.

Annons

Boken är i stället en hyllning till Gunnar Hedlund, Thorbjörn Fälldin och i viss mån även Olof Johansson.

Börje Hörnlund växte upp i kristen miljö i ett småbrukarhem i Hörnsjö i Nordmalings kommun. Den gänglige ynglingen fick slita ont i skogen under praktiktiden mot målet att bli skogsmästare med en del av utbildningen förlagd till Junsele. Under ungdomsåren blev han värvad som medlem i det socialdemokratiska partiet. I boken framgår att han fortfarande har stort förtroende för många socialdemokrater, bland dem finns Göran Persson.

När socialdemokraterna, under Göran Perssons ledning, sanerade Sveriges ekonomi i samarbete med Centerpartiet rådde stor samsyn om att satsa på de nya högskolorna. Enligt Hörnlund har dagens Centerparti helt gett upp de regionala utvecklingsfrågorna. "Till dem som har skall varda givet" är ett uttryck som återkommer på flera ställen i boken. Det gäller både stora och rika kommuner som gynnas på fattiga glesbygdskommuners bekostnad och rika i samhället som gynnas i stället för dem som har det knapert.

För Thorbjörn Fälldin var det naturligt att avstå från det på den tiden tämligen ringa partiledararvodet när han var statsminister. Det är något som är främmande för dagens centerledning som via valberedningen sett till att det finns 400 000 kronor i arvoden vid sidan om lönen som statsråd.

Börje Hörnlund beskriver också hur han som statsråd i förhandlingar med bland andra Carl Bildt (M) och Ann Wibble (FP) fick loss 1 500 miljoner per år till grusvägarna. I dag är grusvägarna åter i sämre skick än någonsin och det ligger under Näringsdepartementet och därmed Centerpartiets ansvar.

Hörnlund anser att Centerpartiet är värt stort beröm för budgetsaneringen tillsammans med S. Det är något som helt slarvats bort av partiledare som Lennart Dahléus och Maud Olofsson.

Thorbjörn Fälldin får högt betyg. Hörnlund är helt säker på att Fälldin:

-  inte skulle ha gått med på hårdare skatteskalor för pensionärer, arbetslösa och sjuka

-  inte skulle ha tagit pengar från fattiga kommuner i glesbygd och gett till rika lågskattekommuner i storstäder som Danderyd med flera

-  han skulle inte ha behandlat kärnkraftsfrågan på ett odemokratiskt sätt

-  han skulle aldrig ha övergett en klar mittenpolitisk position för att lägga sig längst ut till höger

-  han skulle ha välkomnat moderaternas strävan mot mitten

Efter valet 1985, som var mindre lyckat för Centerpartiet, fick Thorbjörn Fälldin viss sidoinformation om att det pågick en försiktig diskussion om hans omval i valberedningen. Följdriktigt kallade Fälldin ihop riksdagsgruppen med mycket kort varsel och meddelade sin avgång med orden ske er vilja.

Börje Hörnlund skriver att mötet var oerhört pinsamt och att Fälldin inte blev avsatt. Han skulle säkerligen ha vunnit om han ställt upp för omval och visat vilja till revansch.

Hörnlund skriver att han inledningsvis inte ville stödja Maud Olofsson som partiledare. Anledningen var att hon som vd för Hushållningssällskapet i Västerbotten skött uppdraget så illa att sällskapet tvingades sälja sitt stora kontorshus mitt i Umeå och de båda lantegendomarna Stenfors och Strömsör. Hon ruinerade sällskapet. Hon brände också 4-5 miljoner i EU-medel utan att det blev något resultat.

Hörnlund åkte emellertid hem till Thorbjörn och Solveig Fälldin och tillsammans bestämde de sig för att stödja henne eftersom hon sa sig vilja stoppa den regionala och sociala klyvningen. "Hon har i regeringsställning konsekvent arbetat tvärtemot vad hon sa för partiledarvalet", skriver Börje Hörnlund.

Börje Hörnlund beskriver åren i residenset i Härnösand som trivsamma men skryter inte över stora framgångar. När hans sambo odlade grönsaker på tio gånger tio kvadratmeter i residensparken blev familjen rikskänd och utskälld av Bo Östman i Västernorrlands Allehanda. Hörnlund skriver att han efter den händelsen ständigt blev förföljd och kritiserad av denne chefredaktör.

Sven Lindblom

Vägen till politisk hemlöshet

Börje Hörnlund

Förlag: Hjalmarsson & Högberg

 

Annons
Annons
Annons