Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilder som lyser av skaparkraft

/

En hel del konstnärer har personliga och ovanliga tekniker. Men det är sällan som en konstnär har en teknik som är så personlig som Håkan Bengtsson.

Annons

Lundakonstnären Håkan Bengtsson var troligen den konstnär som kom på tekniken att göra bilder med spik (!). Idag öppnar hans första utställning i Norrland i Härnösands konsthall (förutom att han deltog i en biennal i Skellefteå för många år sedan) och ni får gärna försöka förstå hur Jörgen Bengtsson arbetat fram sina bilder.

– Jag ville skapa linjer på ett mer exakt sätt och av en slump provade jag med en spik, berättade Håkan Bengtsson.

Han använder ett grund, ordentligt grundad med vit färg i flera lager. På grunden lägger han en oljefärg - vanligen en svart färg - och i den färgen ristar han linjer med en spik. En liten spik för tunna linjer och en grov spik för tjocka linjer.

"Ristar" är mitt ord och det är leder nog tanken fel. Håkan Bengtsson arbetar fram sina bilder med en extrem noggrannhet och en systematisk, matematisk precision. 500 linjer, ibland fler än så. Han vrider på bilden för att kunna arbeta med linjerna lodrätt.

– I maximalt 30 timmar kan jag arbeta med bilden, sedan är färgen för torr och det går inte att göra någonting längre. Är det inte bra då är det bara att kasta bilden.

Det händer ibland att han arbetat i 25 timmar med en bild som han bara fått kasta. En linje blev kanske inte rätt och det var för sent att göra fler linjer och få den matematiska precision som är absolut nödvändig för honom.

Men det är kanske inte så viktigt för oss betraktare hur Håkan Bengtsson skapat sina bilder. Det viktigaste är att bilderna lyser av perfektionistisk skaparkraft.

Han visar också några teckningar på den här utställningen. Ni har aldrig sett sådana teckningar, om ni ens ser att det handlar om teckningar.

I Galleriet visar Härnösands konstförening ett urval av "Ny nordisk fotografi". En mindre version av en utställning som visades i Hasselblads Center, Hasselbladsstiftelsens utställningslokal i Göteborgs Konstmuseum.

Ny nordisk Fotografi är ett årligen återkommande forum där Hasselbladsstiftelsen presenterar arbeten av unga, nyligen utexaminerade fotografer. Två av fotograferna prisas med Hasselbladsstipendier. Det finaste är en halvårslång ateljévistelse i New York och den näst finaste är en vidareutbildning på en fotoutbildning i Storbritannien.

Kultursamordnaren Lind Frisk har tidigare varit utställningsproducent på Hasselbladstiftelsen i Göteborg. Hennes förhoppning är också att utställningen Ny nordisk fotografi får återkomma på konsthallen. Kanske som en stor utställning på övre plan? Nu är det bara en mindre del av utställningen från Göteborg som får plats i Galleriet.

Håkan Bengtsson

måleri och teckning

Härnösands Konsthall

Ny nordisk fotografi

Galleriet. Utställningarna har vernissage i dag lördag.

$1

Annons
Annons
Annons