Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anneli Furmark går husesyn

/

Anneli Furmark tycker mycket om hus. Gamla hus som har en utstrålning, en berättelse om någonting, fångar ofta hennes uppmärksamhet.

Annons

Utställningen "Husesyn", som har vernissage idag i Kramfors Konsthall, är bilder av just sådana hus. Bilder som hon skapat sedan januari. Hon hade precis avslutat serieromanen Jordens medelpunkt. Den romanen utspelar sig på Island och som titeln antyder finns inspiration från en roman av Jules Verne. Några av husen i Husesyn är hus som hon såg när hon arbetade med Jordens medelpunkt.

– Hus har ibland någon slags uttryck och jag blir nyfiken på dem.

Anneli Furmark är sedan länge en av våra främsta svenska serieskapare. Hon har fått priset Urhunden, det finaste seriepriset, två gånger. Serieromanen Fiskarna i havet gavs också ut i Frankrike. Även den senaste serieromanen kommer att ges ut i Frankrike.

Det är inte så lätt att skilja konstnären Anneli Furmark från serieskaparen Anneli Furmark och det är nog inte så meningsfullt heller.

Anneli Furmark började som bildkonstnär och målade, både olja och akryl. Hon skrev också texter, "för byrålådan, om ens det". Det var när hon började arbeta med text och bild i kombination, började använda serieformen, som hon hittade sin definitiva uttrycksform.

Det var en annan svensk serieskapare med anknytning till Kramfors - Anneli Furmark har sommarateljé i Nordingrå - som inspirerade henne. Mats Jonsson, serieskaparen från Bollstabruk, visade att den personliga uttrycksformen i serier kan göra en enkel skolresa till Stockholm intressant.

Numera målar hon inte i olja eller akryl. Hon använder också nästan alltid tusch i sina akvareller. Tekniken är "målningar på papper", enklare och bättre än så kan det inte sägas.

Betraktaren noterar också att många bilder har små extra element, ett litet djur eller ett broderi. Det märks inte minst i de två bilderna "All tomorrows party".

Anneli Furmark fick i år Västerbottens-Kurirens kulturpris. Hon är utbildad på konsthögskolan i Umeå och arbetar också en del som lärare på Umeå konstskola vid sidan av sitt arbete som bildkonstnär och serieskapare.

Husesyn. Målningar på papper

Anneli Furmark

Kramfors konsthall. Utställningen har vernissage idag lördag och hänger till den 12 november.

Annons
Annons
Annons