Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt är värt en filmsnutt

/

Det började med en film med en kille som spelar en jättelik saxofon och slutade med en film med en 15-årig tjej som spelade hårdrock på elgitarr.

Annons

Egentligen ville jag fortsätta titta men något sa mig att jag borde jobba lite också.

På www.youtube.com kan man se Robert Gustavsson berätta om partajet med sin festglada iller Göran. Där kan man se hur det gick till när Volvo skulle visa 120 internationella motorjournalister sitt nya system för att undvika krockar (bilen tog sats mot en lastbil och...så pang). Där kan man se en blind kattunge boxas med luften från en hårtork.

Det senare, "Oskar the Blind Kitten Versus Hair Dryer", hade visats 1 753 541 gånger när jag tittade sist.

Allt finns på You Tube. Nästan i alla fall. Där finns inget klipp när jag framför min bejublade (av en mindre skara arbetskamrater, två personer närmare bestämt) version av Lasse Berghagens "Ding Dong".

Men så småningom kommer nog den också att finnas på You Tube. Allt som mer än 5-10 personer vill se kan hamna på You Tube. Moster Sonjas 80-årsfest kan hamna på You Tube, om morbror Göte snubblade när han skulle bära in tårtan och landade i benjaminfikusen.

Jag lade ut en egen konsertinspelning 2007 som jag hade filmat med mobiltelefonen. "Angry Saxophones" har visats 7 471 gånger sedan dess. Det är två av landets främsta saxofonister inom konstmusik, Mats Gustavsson och Jörgen Pettersson, som i Härnösands folkhögskolas aula framför en komposition av konstnären Dror Feiler. Musiken är helt kaotisk och atonal. Kommentarerna går från "wow...that sucked" (det där sög) till "Awesome!" (häftigt).

Filmen jag lade upp när vår katt Sixten brottas med vår hund Mozze har inte blivit lika populär. Den har visats blott 34 gånger. När jag lade upp filmen trodde jag det var unikt att katten och hundar brottas. I själva verket är det unikt att ägare till katter och hundar som brottas inte lägger upp klipp på You Tube.

Småbarn som spelar elgitarr? 7-åriga Zoe spelar rungande Metallica på en Ibanez. När jag tittar på henne kan jag inte låta bli att titta på 5-årige Wesley som spelar och sjunger Johnny Cash Folsom Prison Blues på akustisk liten gitarr. När jag tittar på honom kan jag inte låta bli att titta på 2-årige japanska tjejen som med stor säkerhet spelar på en pytteliten rosa gitarr.

You Tube fungerar så där. Det ena leder till det andra och så är man fast i "You Tube-träsket".

Nu har jag inte tid att skriva mer. Jag måste titta på en film från världens tjockaste mans bröllop.

Lars Landström

Kulturredaktör

Annons
Annons
Annons