Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mike Helber om Modos beslut "Det kan starta en karusell"

/

Modo Hockey med NHL-lockoutade Alexander Steen i laget möter Linköping i kväll. "Modo har valt att inte följa premisserna", säger Linköpings klubbdirektör Mike Helber.

Annons

Linköpings klubbdirektör, Mike Helber har fått massor av frågor på Twitter de senaste dagarna. Ämnet har varit NHL-lockouten, och frågan som debatterats är om Modo gör rätt eller fel som valt att ersätta den skadade stjärncentern Samuel Påhlsson med en lockoutad NHL-spelare.

Modo hävdar sin rätt att ersätta en skadad nyckelspelare med en spelare på korttidskontrakt. Det har klubben gjort genom att ta in Alexander Steen i laget.

– Det känns skönt att komma hem, och är otroligt roligt att spela med Modo, har Alexander Steen berättat tidigare.

Mike Helber påtalar att Modo som klubb gör som de vill, men han tycker samtidigt att Modo gör fel som bryter mot den överenskommelse klubbarna fattat innan säsongen drog igång. Den överenskommelse Modo röstade emot.

– Jag har inget emot Modo som klubb, men vi från Linköping tycker att det är fel att en klubb tar in NHL-spelare på korttidskontrakt. Att ingen annan klubb tagit in NHL-spelare visar också vad de övriga klubbarna tycker, säger Helber.

Hur ser du på den situation, och debatt som uppstått kring NHL-spelare i elitserien?

– Vi tycker att det är fel med korttidskontrakt som kan brytas inom 24 timmar. Riskerna överväger fördelarna med att ta in en NHL-spelare. Vi ändrar inte vår åsikt.

Helber tror att det är viktigt att ta gemensamma beslut inom ligan.

– Det finns fördelar i väldigt många saker. Det är viktigt att man hittar vissa premisser om vad som gäller i ligan. Den stora risken är att klubbar plockar in spelare för att andra klubbar gör det och för att inte tappa i tabellen och riskera att gå till kvalserien och åka ur elitserien, säger Helber och fortsätter:

– Det är precis vad som är på väg att hända nu, att klubbar som halkar efter känner att de tvingas ta in spelare. Modo har valt att inte följa premisserna. Det är inte rätt att Modo har en NHL-spelare när ingen annan klubb har det, säger Helber.

Linköping har en skada på backen Daniel Grillfors, men väljer ändå inte att ta in LHC-fostrade Carl Gunnarsson som spelat de senaste säsongerna i Toronto.

– Vi vill inte riskera att man sätter igång en karusell.

Alexander Steen växte upp i Winnipeg, spelade juniorhockey i Frölunda och även seniorhockey i klubben. Steen har egentligen bara gjort en säsong i Modo Hockey, 2004/2005. Det räckte däremot för Steen som numera kallar Örnsköldsvik för sitt hem.

– Att kalla Alexander Steen för en Modoit är fel, han är inte fostrad i klubben. Visst, han kanske tycker att det är fint att bo vid kusten och så, men han kan inte kallas en egen produkt av Modo.

Helber tror att det blir en tuff match för Linköping mot Modo, som med Alexander Steen fått en injektion i laget.

– Modo har tagit sju poäng på de tre senaste matcherna och fått bra målvaktsspel i Starkbaum.

Ska Modo ha någon chans mot serietvåan Linköping, gäller det dock att hålla koll på Carl Söderberg som svarat för hela åtta mål, på de sex inledande matcherna.

Om Steen sätter avgörande pucken i kväll. Hur reagerar du då?

– Då är det är som det är, men jag tror på vårt lag, säger Mike Helber.

Annons
Annons
Annons