Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontraktet ger Modo pengar

/
  • Niklas Svedberg är, efter sin succésäsong klar för NHL. För Modo innebär det en vinst på drygt 800 000 kronor.

Niklas Svedberg är klar för NHL, och med stor sannolikhet Boston Bruins. Det innebär att Modo får sköna slantar på kontot.

Annons

Säsongen 2009/2010 petade Niklas Svedberg den betydligt mer rutinerade tjecken Roman Malek från platsen som förstemålvakt i Modo. Efter säsongen valde han dock att bryta kontraktet och avstå det optionsår som fanns kvar – för att sedan flytta till Brynäs.

I vinter, under sin andra säsong i Gävleklubben, slog Svedberg igenom ordentligt när han i allra högsta grad bidrog till att Brynäs vann SM-guld för första gången på 13 år.

22-åringens framfart mellan stolparna ledde, naturligt, till att flertalet NHL-klubbar fick upp ögonen för honom. Under det nyligen avslutade världsmästerskapet reste Svedberg – som är odraftad – till Helsingfors för att träffa representanter för ett antal av dessa klubbar

Som det verkar har Boston Bruins vunnit dragkampen om honom.

Enligt det nuvarande NHL-avtalet ska ersättningen för en spelare som lämnar elitserien för en NHL-klubb vara 225 000 dollar, vilket motsvarar drygt 1,6 miljoner kronor. Dessa pengar ska delas mellan de klubbar som spelaren i fråga representerat de fyra senaste säsongerna.

I Niklas Svedbergs fall innebär det att Modo och Brynäs får dela broderligt på kakan, då han varit två säsonger i båda klubbarna. Både Modo och Brynäs får med andra ord drygt 800 000 kronor.

Noterbart är att det svenska NHL-avtalet, som förlängdes tills vidare i april, ska omförhandlas när NHL och spelarfacket NHLPA kommit överens om ett nytt kollektivavtal. En av punkterna som svensk hockey vill förändra är just ersättningen för spelare, som man tycker är för låg.

Annons
Annons
Annons