Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hockeyligan har tagit ett idiotiskt beslut"

/

Nu ger sig Modo Hockeys förre ordförande Tore Erkén in i debatten kring NHL-spelarnas vara eller icke vara i elitserien.

Annons

Inom kort kommer Konkurrensverkets beslut om Hockeyligan kan stänga ute NHL-spelare från elitserien.
Och nu ger sig Modo Hockeys förre ordförande Tore Erkén in i debatten.
– Det här känner vi igen från 1994 – och då som nu har Hockeyligan tagit ett idiotiskt beslut, säger han.
Tore Erkén var under många år en mycket tuff och stridbar ordförande i Modo Hockey och har i dag rena kultstatusen bland fansen.
En status han byggde upp inte minst 1994, i samband med den första NHL-lockouten, då han i princip ensam tog striden med Hockeyligan, eller Elitserieföreningen som den illustra församlingen då hette.
Peter Forsberg hade åkt över för att göra sin första säsong med Quebec Nordiques, men vände hem igen, i likhet med många andra svenskar.
Debatten kring de lockoutade spelarna var densamma som idag, och Elitserieföreningens beslut också detsamma – inga NHL-spelare i elitserien.
Ett beslut som Tore Erkén vägrade finna sig i. Inför en match i Kempehallen mot Västerås beordrade han tränaren Leif Boork att spela Peter Forsberg.
Forsberg gjorde succé förstås och en av effekterna av att Modo satte upp honom på laguppställningen var att Västerås då vågade spela Nicklas Lidström, och de övriga lagen följde snart efter.
Elitserieföreningen rasade förstås, men det struntade Erkén blankt i.
– De hotade att utesluta oss, men jag sa bara att då får de väl göra det.
Modo uteslöts naturligtvis inte och några ekonomiska sanktioner blev det heller inte. Håkan Loob var uppenbarligen ute och cyklade när han enligt TT sa att några klubbar den gången blev av med marknadspengar som straff för att de tog in NHL-spelare.
– Det hände ingenting. Tvärtom blev alla glada – det kom massor med publik på matcherna... säger Tore.
Hockeyligans beslut om de lockoutade spelarna tycker han om möjligt ännu mer illa om än beslutet för 18 år sedan.
– Det är ett underkännande av Hockeyligan. Har man inte lärt sig någonting på 18 år? Det är ju inte klokt att svenska NHL-proffs ska spela i andra ligor i Europa och till och med i allsvenskan, men inte i elitserien.
– Hockeyligan måste fundera på när man ska samarbeta och när man ska konkurrera. Samarbetar gör man om affärsavtal, konkurrerar gör man om spelare.
– Klubbar som inte har NHL-spelare ska inte kunna rösta ned lag som har det.

Annons
Annons
Annons