Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grahms collegedröm sprack

/
  • Tanken var att Erika Grahm skulle spela collegehockey för Minnesota-Duluth till hösten. Ödet ville dock annorlunda – och Modokaptenen blir kvar i Örnsköldsvik.

Erika Grahm trodde att hon var klar för collegespel med Minnesota-Duluth.

En regel i den amerikanska ligan gör dock att hennes dröm går i kras.

– Jag har varit ledsen över det som har hänt, men nu ser jag fram emot en ny säsong med Modo, säger Grahm.

Annons

Vi tar det från början.

Redan för ett år sedan var Erika Grahm klar för spel med Minnesota-Duluth i den amerikanska collegeligan, men förra sommaren drabbades hon av en skada på nervsystemet, vilket ledde till att hon fick skjuta USA-planerna framför sig.

Nervskadan gjorde att hon fick förlamningssymptom och blev mer eller mindre sängliggande i sju veckor.

– Jag blev frisk bara två veckor innan skolan skulle börja och då kunde jag inte ens bära min egen trunk. Att flytta till andra sidan jordklotet och spela fanns inte på kartan, säger Grahm, som stannade i Sverige, jobbade sig tillbaka efter skadan och gjorde en guldkantad säsong med Modo.

Säsongen avslutades med spel i VM i USA och efter turneringen gjorde Grahm en avstickare till Minnesota-Duluth för att bekanta sig med den framtida hemstaden, skolan och hockeylaget.

– De var väldigt peppade på att jag skulle komma. De har ett ganska litet lag och såg fram emot att få in en större, stark skridskoåkare i laget, berättar Grahm, som säger att skolan inte är boven i det drama som nu lett till att hon blir kvar i Sverige.

– De har verkligen försökt att lösa det, men tydligen har jag brutit mot någon regel.

Det är ligan som sätter stopp. Eftersom Grahm spelade i Sverige under 2011/2012, trots att hon var klar för Minnesota-Duluth, får hon inte spela i collegeligan nästa säsong.

Det alternativ som har presenterats för henne går ut på att hon flyttar till USA och enbart pluggar i ett år, för att sedan göra entré i ligan säsongen 2013/2014.

– Det vill jag inte göra. Jag är 21 år och känner att jag är för gammal för att åka över då, säger Grahm, som fick beskedet från skolan redan för en månad sedan.

– Jag har varit jätteledsen. Jag såg verkligen fram emot att flytta och det är en dröm som har gått i kras. Men det känns som att det har strulat från dag ett. När jag ligger och tänker på det på kvällarna brukar jag intala jag mig själv att det inte var meningen att jag skulle flytta...

Den spruckna collegedrömmen innebär att hon blir kvar i Örnsköldsvik och i Modo Hockey – och Grahm understryker att hon verkligen ser fram emot att ta på sig den röda dräkten igen.

– Det som har hänt har varit jobbigt, men jag är jättetaggad över att vara kvar och försöka försvara SM-guldet. Vi har inte tappat så många och de unga spelarna, som faktiskt ledde laget i SM-finalen, blir ett år äldre. Jag kommer att fortsätta jobba deltid för klubben också, men med lite andra arbetsuppgifter än tidigare.

Annons
Annons
Annons