Annons

Inget åtal mot Goldman Sachs

Det blir inget åtal mot storbanken Goldman Sachs, som anklagats för att ha vilsefört kunder inför den stora finanskrisen. Det meddelar USA:s justitiedepartement efter flera års utredning.

Justitiedepartement meddelade på torsdagen att det inte finns grund för åtal mot banken som av kritiker använts som symbol för finansvärldens girighet under finanskrisen 2007-2009.

Få hade väntat att utredningen skulle leda till åtal, trots att Goldman Sachs betalade 550 miljoner dollar i en uppgörelse med USA:s finansinspektion 2010 efter samma anklagelser, utan att medge något fel.

Efter kongressutfrågningar samma år krävde senatorn Carl Levin en brottsutredning, som nu alltså läggs ner. En talesman för Goldman Sachs sade i ett kort, skriftligt uttalande att "Vi är nöjda att kunna lägga det här bakom oss".

Anklagelserna mot banken handlar framför allt om marknadsföringen av en portfölj av värdepapper med koppling till bolånemarknaden. Portföljen, döpt till Abacus, hade satts samman av en av världens största hedgefonder, Paulson & Co, men Goldman Sachs avslöjade inte att samma hedgefond samtidigt spekulerade i att värdet på portföljen skulle falla.

Annons
Annons
Annons
Dela
  • +1 Intressant!
Annons
För att kunna se bubblare behöver du skapa ett konto.
Du får även tillgång till:
  • Spara artiklar i din personliga läslista.
  • Kommentera vårt innehåll.
  • Få lokala erbjudanden.
Skapa konto
Annons
Annons