På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Huggormsbråk i Sundsvall

+
Läs senare
/

Ett ormbråk har uppstått i Sundsvall. Detta då den populära ormsafarin på Norra berget upphör till följd av att en person blivit biten av en huggorm. Men ormguiden själv, Göran Hermansson, ogillar arrangörens beslut.

Ormkännaren Göran Hermansson, även kallad "Ormmannen" och känd för att kunna tala med huggormar, har guidat ormvisningar på Friluftsmuseet på Norra berget i Sundsvall.

Men nu upphör guideturerna tills vidare, efter beslut av museiintendenten Sven Nordström och föreningen Norra berget.

Detta efter att en person blivit biten av en orm på området.

– Ormarna börjar bli för närgångna. Det hände en incident här för någon dag sedan. Men det är absolut ingen fara med den här personen, säger Elisabeth Eng Åkerlund, samordnare hos föreningen Norra Berget, till Sundsvalls Tidning.

"Ormmannen" själv är emellertid upprörd över det plötsliga avslutet.

– De tog beslutet rätt upp och ner. Utan att fråga mig, säger han, och fortsätter:

– Det känns helt fel. Det blir inte mindre ormar för att jag slutar med mina visningar.

Ormvisningarna på Norra berget har varit mycket populära. Ibland har närmare 50 personer deltagit i den drygt två timmar långa turen. Och trots att huggormsbettet inte skedde i samband med en guidad tur läggs aktiviteten alltså ner.

– Folk säger att de lär sig mycket. Jag har träffat folk i dag som tycker att det är för jävligt att visningarna läggs ner, säger Göran Hermansson till Sundsvalls Tidning.

På sin Facebooksida uppmanar "Ormmannen" nu intresserade att höra av sig för privata ormvisningar.

"Jag avslutar alla kommande Ormsafarin med omedelbar verkan! Är det någon eller några som är intresserad av att se ormar så kan vi alltid träffas och se om vi kan få se några ormar! Dock inte med Norra Berget föreningen som arrangör!" skriver han.

  • Hur farlig är huggormen?

    Huggormen är den enda giftiga ormen som finns i Skandinavien. Ormars gift är en blandning av olika enzymer och har två funktioner; att döda bytet, men också att underlätta spjälkningen av maten, som påbörjas redan innan bytet sväljs. Ormgiftet verkar även på nervsystemet, och bytesdjuret dör oftast antingen på grund av inre blödningar eller på grund av att hjärtverksamheten eller andningen satts ur spel. På människan får bettet liknande effekter, men verkan är mycket mera lokal än hos en åkersork som snabbt får giftet spritt i hela systemet.

    Källa: Wikipedia.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons