Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon övningskör på skoltid

/
  • Caroline Kjerf, elev på Gudlav Bilderskolan i Sollefteå, är negativ till priset på den nya riskutbildningen. Själv minskar hon sina körkortskostnader genom att övningsköra på skoltid.

Gudlav Bilderskolan i Sollefteå erbjuder varje år sina elever en bilkörningskurs.
– Det är jättebra eftersom vi får så mycket gratis, säger eleven Caroline Kjerf.

Annons

I bilkörningskursen på GB-skolan ingår bland annat 800 minuter teoriundervisning och 400 minuter individuella körlektioner. Den ger 100 poäng och innefattar betygsskalan IG till MVG. Att kunna välja bilkörning som en individuell kurs på Gudlav Bilderskolan tycker 18-åriga Caroline Kjerf är en otrolig möjlighet.
– Det är jättebra eftersom vi får så mycket gratis. Om man kör väldigt mycket hemma samtidigt som man får gå den här kursen så skulle det kunna räcka för att ta körkortet, säger Caroline, som annars tror att körkortet i slutändan kan bli väldigt dyrt. 

Den nya utbildningen om droger och alkohol kommer också att öka prislappen på kortet. Caroline är negativt inställd till priset på kursen och tycker att det är för dyrt att, i Sollefteå, måsta betala ungefär 1 000 kronor för den. Men samtidigt uttrycker hon också glädje över att riskutbildningen finns.
– Det är bra att den finns eftersom det begås väldigt mycket trafikbrott med alkohol inblandad. Men vi får ju också läsa mycket om droger och alkohol i trafiken på teorilektioner. Rent ekonomiskt är ju utbildningen dyr för mig, men det är ju samtidigt ett billigt pris att betala om det kan få färre att köra berusade i trafiken. 

Gudlav Bilderskolans bilkörningskurs började med en motion som lämnades in till kommunen med vinklingen att körkortet mer och mer ses som medborgerlig kompetens, och att det har blivit en jämlikhetsfråga.
– Många skolor har ju olika sätt att marknadsföra sig på. Den här kursen är vårt sätt att locka elever till GB-skolan, säger Marie Granholm, studievägledare på Gudlav Bilder. 

Kursen är, som Marie kallar den, en "win-win situation". Hon menar att eleverna, bilskolorna i Sollefteå, skolan själv samt samhället tjänar på att kursen finns.
– Vi betalar ju inte trafikskolorna ett normalpris utan vi kommer tillsammans överens om kostnaden. Faktum är att om man skulle jämföra bilkörningskursen med andra individuella kurser som vi erbjuder här på skolan så skulle inte den här kursen vara dyrast, berättar Marie. 

Att kursen är populär är ett faktum. Nästan uteslutande alla elever väljer kursen, det är endast ett fåtal som inte läser den.
– Att den är så pass populär som den faktiskt är beror nog på att den ger så otroligt mycket. Rent ekonomiskt tjänar eleverna bra på den, förklarar hon.

Annons
Annons
Annons