Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD i Kairo framhärdar om parlamentet

Annons

Parlamentet i Kairo samlades en kort stund på tisdagen på presidentens order. Och några timmar senare sade författningsdomstolen ånyo att församlingen är upplöst. Kampen om makten är långtifrån över.

På tisdagen lyssnade många av ledamöterna till president Muhammad Mursis uppmaning och tog plats i salen.

När Egyptens nyvalde president kallade in parlamentet, trotsade han såväl domstol som militär, eftersom författningsdomstolen nyligen upplöst parlamentet med hänvisning till att det inte upprättats enligt lagen. Partierna hade enligt domstolen gett sig själva mandat som borde tillfallit oberoende kandidater.

Nu lydde många av ledamöterna Mursis maning och tog plats i plenisalen.

Det här är ett väldigt oväntat och betydelsefullt beslut. Tidigare har Mursi setts som ganska medgörlig, men nu är han på kollisionskurs med militärrådet, konstaterade Yasser El-Shimy, analytiker för International Crisis Group i Kairo.

På tisdagskvällen kom domstolens motdrag: en frysning av presidentens beslut att inkalla parlamentet.

Förra månaden ogiltigförklarade Högsta domstolen parlamentet i ett domslut. Ett beslut som sedan genomdrevs av Egyptens militärråd som styrt landet sedan Hosni Mubarak störtades förra året.

Beslutet kom vid en tid har höga spänningar. Militären var besviken på att Muslimska Brödraskapet ställde upp med en kandidat trots att de vunnit över hälften av platserna i parlamentet. Sedan slog Mursi deras kandidat. De försöker behålla så mycket som möjligt, säger El-Shimy till TT. Han kallar Mursis beslut "ett sätt att slå tillbaka".

Men det uppskattades inte av alla. Många sekulära och liberala partier bojkottade sammankomsten.

El-Shimy väntar sig en fortsatt dragkamp mellan militären och det Muslimska brödraskapet.

Så länge det inte finns en tydlig maktfördelning kommer de att fortsätta att känna sig fram. Saker skulle kunna klarna om en konstitution skulle kunna skrivas av folket kom till stånd.

Militären har haft mycket makt i Egypten. Länge. I över 60 år har den kunnat styra.

Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier i Lund, tycker att det finns anledning att vara orolig över den senaste tidens utveckling.

Om inte militären går med på att vara en armé i stället för att vara en del av ett styrande militärråd som har en roll i de beslut som fattas i parlamentet står Egypten inför stora problem. Men om det här bara är en övergående konflikt om vem som ska styra landet, ett slags stoppsträcka på vägen mot en fungerande parlamentarism och demokrati är det inte så allvarligt.
Annons
Annons
Annons