Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD avgör den åtalade duons öde

Annons

Cevianmannen och Nordeamannen överklagade direkt Svea hovrätts beslut att avvisa deras så kallade avvisningsyrkande. Därmed vilandeförklaras rättegången tills vidare i väntan på Högsta Domstolens besked om överklagandet.

Eftersom det är en otillåten process så ska den inte ske, säger Cevianmannen själv om rättegången, sedan hovrätten ogillat försvarets så kallade avvisningsyrkande.

De båda männen är åtalade för grovt skattebrott.

Högsta domstolen (HD) får nu alltså avgöra om Cevianmannen och Nordeamannen kan åtalas för grovt skattebrott. HD:s beslut är att vänta först i höst, enligt de båda männens försvarare.

Även om HD inte meddelar prövningstillstånd kan rättegången troligen inte fortsätta förrän sent i år, kanske först 2013.

Vi tycker att det är i sak fel. Men det är en väldigt klok handläggning av hovrätten, att bereda oss möjlighet att få det prövat i Högsta domstolen. Det visar att hovrätten har respekt för frågeställningen i högsta grad, säger Cevianmannens advokat Leif Gustafson om hovrättens beslut.

Försvaret hävdar att åtalet strider mot både EU-rätten och Europakonventionen, som säger att ingen får lagföras två gånger för samma brott. De misstänkta har tidigare fått betala skattetillägg om sammanlagt nästan 6 miljoner kronor.

Åklagarna hade räknat med att förhandlingarna i hovrätten skulle fortsätta, men ville inte närmare kommentera att de nu skjuts på framtiden, om de ens blir av.

Jag har ingen uppfattning om det. Det är hovrätten som vill ha det på det sättet, säger Yngve Rydberg, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Cevianmannen och Nordeamannen, 39 respektive 40 år, var huvudmisstänkta i Sveriges hittills största mål om olaglig insiderhandel. Men tingsrätten dömde dem endast för grovt skattebrott till två års fängelse vardera. Åklagarsidan vill att straffet skärps.

Annons
Annons
Annons