Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greklandsoro sprider sig

Annons

Sänkta kreditbetyg för Grekland och flera spanska banker har fått oron över euron att växa.

Hela eurosamarbetet är i ett väldigt instabilt läge, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Grekland går till nyval den 17 juni, och opinionsmätningarna tyder på att vänsterpartiet Syriza blir största parti. Det ökar risken för inställda betalningar och kreditvärderingsföretaget Fitch har sänkt landets kreditbetyg till bottennivå.

Nödscenario förbereds

Under fredagen bekräftade också EU:s handelskommissionär Karel De Gucht i en intervju i belgiska De Standard att EU-kommissionen och Europeiska centralbanken förbereder ett nödscenario ifall Grekland måste lämna eurosamarbetet.

Att man har ett sådant arbete tyder på att man tror sig kunna hantera ett grekiskt utträde. Men den stora frågan är om Grekland bara är den första dominobrickan, säger Robert Bergqvist.

Nästa bricka skulle kunna bli Spanien och därefter Portugal, enligt Bergqvist. Kreditvärderingsföretaget Moody's sänkte nyligen kreditbetygen för 16 spanska banker och fyra regioner i Spanien. Tillsammans med oron över Grekland fick det euron att försvagas mot dollarn och tyska statsobligationsräntor att sjunka till rekordlåga nivåer under fredagen, skriver Reuters.

Osäkerheten kring hela eurosamarbetet ökar.

Kan slå mot jobben

För Sverige kan en långvarig kris slå mot svenska exportföretag och i förlängningen mot jobben, tror Bergqvist. Och även om vi klarar oss undan det kommer oron att pressa börskurserna.

För att säkra eurosamarbetets framtid är det inte bara krisländernas problem som måste lösas, anser han. Länder som Tyskland måste satsa ännu mer och man måste få i gång en ekonomisk tillväxt med hjälp av USA och Asien. Men det krävs också ett tydligt steg mot en politisk och fiskal union.

Det är långa beslutsgångar innan man når dit, men om man åtminstone sjösätter en vision så gör det inget att det tar tid.
Annons
Annons
Annons