Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart i tunnbrödsbageriet

/
  • Mjälloms tunnbröd har i år investerat 12 miljoner kronor i nya maskiner.
  • Chokladdoppat tunnbröd är en av fabrikens specialiteter. Här är det Linda Wallin som matar in de brödbitar som ska täckas med choklad.
  • Ulla Norberg packar det chokladdoppade brödet i cellofanpåsar. Ett arbete som måste göras för hand för att cellofanet inte ska gå sönder.

Tunnbröd är något som absolut måste finnas på julbordet. Det märker man tydligt på Mjälloms tunnbröd i Ullånger.

Annons

– December är den enskilt största månaden när det gäller tunnbröd ut i butik. Vi bakar hela hösten för att klara av levernaserna till jul, säger Torbjörn Ullsten, vd vid Mjälloms tunnbröd.

Det verkar dock inte som om det är någon speciell sorts tunnbröd som julbordsätarna föredrar.

– Möjligtvis att de lite mer delikatesslika bröden, liksom de väldigt traditionella produkterna som korntunnbröd, går lite bättre. Men det är ingen sort som direkt sticker ut.

Fabrikens egen specialitet, chokladdoppat tunnbröd med apelsin- eller mintsmak, går också bra så här års.

– Där har vi en topp från allhelgonahelgen och framåt. Vi brukar plocka in extra folk på hösten så vi kan köra tvåskift även när det gäller det chokladdoppade.

Mjälloms tunnbröd är ett av Sveriges största tunnbrödsbagerier. Och det är ett företag som ser positivt på framtiden.

– Från en trög inledning på året har vi lyckats sälja till nya kunder och kunnat öka volymen med 25 procent under hösten. Vi räknar dessutom med en ökning på 20 procent på årsbasis nästa år, säger Torbjörn Ullsten.

Volymökningen beror även på den investering som gjorts under året.

– Vi har investerat 12 miljoner kronor, och det är ganska tufft med en omsättning på mellan 17 och 18 miljoner. Men vi tar kostnaderna för att kunna säkerställa kommande år.

Investeringarna innebär att en hel del nya maskiner införskaffats. Bland annat har robotar installerats vid paketeringen, något som gör att man kan jobba med nya format och förpackningsstorlekar. Dessutom blir produktionen både effektivare och mer flexibel.

Genom att man även infört tvåskift har effektiviseringen klarats utan uppsägningar. I stället har det handlat om några nyanställningar tack vare skiftutökningen.

– Så även om det varit ett tufft år så har det varit väldigt intressant och vi ser fram mot nästa år. Vi har både nya produkter och nya marknader på gång.

Annons
Annons