Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friande dom kan hindra småbolag

Annons

Mindre tillväxtbolag på handelsplatser som Aktietorget, NGM och First North kan få svårare att hitta finansiering. Det säger Aktiespararnas vd Günther Mårder efter den friande domen i det stora svindlerimål där finansmannen Alexander Richards stod åtalad.

Jag tror att misstänksamheten ökar mot mindre bolag, säger Mårder.

Svea hovrätt konstaterar i fredagens dom att både en delårsrapport och pressmeddelanden från bolaget NRS Technologies innehållit vilseledande uppgifter om avtal och prognoser. Men, anser rätten, åklagaren har inte lyckats visa att de åtalade har spridit dem "uppsåtligen eller av grov oaktsamhet".

Det var mängder av vanliga sparare, privatpersoner, som gick på de här minorna. Många av dem är våra medlemmar. De har anledning att känna stor besvikelse i dag, säger Mårder.

Peter Gönczi, vd för Aktietorget där NRS var noterat, säger i en kommentar till domen att härvan kring Alexander Richards är "en gammal och tråkig historia".

Vi är ledsna för det som har drabbat aktieägarna. Det är egentligen vår enda kommentar. Det här har ingenting med Aktietorget i dag att göra, säger Gönczi.

Han delar inte Günther Mårders oro för att bolagen på de mindre handelsplatserna ska få det svårare att finna riskvilliga investerare som vill skjuta till kapital.

Men på en annan punkt har han samma syn som Mårder: informationsgivningen från Aktietorgets bolag är överlag betydligt bättre i dag än 2005-2006, då NRS-skandalen briserade.

Vi har lagt ner ett oerhört omfattande arbete sedan 2005. Det är ett helt annat regelverk, vi har många gånger fler anställda som arbetar med att följa upp och säkerställa det här. Och vi har en mycket tydlig listningsprocess och genomgång före listning, säger Gönczi.
Annons
Annons
Annons