Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fotbollen lärde mig mycket om respekt"

/
  • Malin Moström gratulerar en hoppande Lotta Schelin efter mål i VM-kvalmatchen mot Island, 2005.
  • Diamantbollen fick Malin sig tilldelad år 2001.
  • 1993, då Malin blev myndig, toppade Meat Loaf listorna med
  • 1993 var också året då JAS-planet kraschade i en flyguppvisning i Stockholm.
  • Filmen Jurassic Park var populär 1993.

Malin Moström, före detta fotbollspelare i landslaget som utsetts till årets mittfältare tre år i rad (2003-2005) och vinnare av diamantbollen år 2001, berättar om sin tonårstid i Örnsköldsvik. En period hon säger sig sakna.

Annons

En person om alltid ville att något skulle hända och som var den som ofta hittade på saker efter skolan, det är så Malin Moström känner igen sig som tonåring. Det året från tonåren hon säger sig minnas mest av var då hon började högstadiet. 

– Att börja på högstadiet var spännande. Det kom massor av människor från andra skolor som man lärde känna, det var nya ämnen och det fanns elever som var äldre. Året jag började sjuan var också det år som jag kom med i landskapslaget i fotboll, berättar Malin.

Hon säger sig inte vilja förtränga något från tonåren utan tycker att man får ta det som har hänt som lärdomar.
– När man var tonåring gjorde man ibland rätt och ibland fel, men detta är ju något som man får lärdomar av, säger Malin. 

Vad gjorde du en typisk helg? 
– Jag var mycket med kompisar. Så fort man hade kommit hem från skolan så ringde man varandra för att prata eller för att träffas och göra saker, disco var veckans höjdpunkt! Ställen där jag och mina kompisar huserade mest på var Parken, Cillas och på somrarna även Kornsjöstrand.

Vilken musik spelades mest på din stereo?
– Jag är ingen, och har heller aldrig varit någon, riktig musikfantast. Men jag minns att man brukade spela in band från trackslistan och svensktoppen. De första Lp-skivorna jag köpte var Eurythmics och Modern Talking. 

När du skrattar ihop med en kompis och säger: ”minns du…” Hur lyder resten av meningen?
– Varken jag eller min bästa kompis Kicki är några sångfåglar men ändå så skulle vi spela in ett band med massor med Michael Bolton-låtar. Det är något som vi kan skratta mycket åt i dag eftersom det inte alls lät bra! 

När flyttade du hemifrån och hur vilt gick det till i första lyan?
– Jag flyttade hemifrån när jag var 19 år och då till Umeå för att spela fotboll. Eftersom jag satsade mycket på fotbollen så gick det ganska lugnt till, det gick nog desto vildare till när jag åkte hem till Ö-vik på helgerna. 

Berätta om alkoholdebuten.
– Det var någon gång på högstadiet som jag, min bästa kompis, min kusin och min kille av ren nyfikenhet, skulle prova att dricka alkohol för första gången.
Hur ser du på alkoholdebuten så här i efterhand?
– Så här i efterhand kan jag tycka att det var väl tidigt, som det tyvärr ofta är. Eftersom alkoholen finns i samhället och de flesta kommer i kontakt med den så brukar jag ge rådet att vänta så länge man kan. Förbud brukar inte löna sig i denna ålder och då kan bra förebilder som man ser upp till bidra till att man inte provar alkohol i för tidig ålder. 

När gjorde du din sexdebut? 
– Det är faktiskt något som är ganska personligt… Men jag kan i varje fall säga att det var med en pojkvän som jag hade haft väldigt länge och som jag sedan fortsatte att vara tillsammans med. 

Hur upplevde du högstadiet och gymnasiet?
– Högstadiet var, som jag nämnde förut, väldigt spännande. Det var vid den tidpunkten som man också började gå på discon i exempelvis Själevad. På gymnasiet skingrades man med många av sina gamla kompisar och träffade samtidigt nya vänner. Jag började gå på ett fotbollsgymnasium i södra Sverige men återvände hem efter två veckor eftersom jag inte alls trivdes. Ibland kan jag önska att jag skulle ha varit mer uppmärksam under vissa lektioner, jag och min kompis Hanna satt ofta och skrev lappar till varandra (skratt). Men den absolut roligaste tiden från hela min skoltid var det sista halvåret och slutligen då studenten. 

Hur var det som att ung att vara med i ett lag?
– Det var jättekul! Det bildades en behörighet, en gemenskap. Jag lärde mig mycket om respekt och ansvar gentemot mina lagkamrater. Lagtillhörighet blir ofta en väldigt stark känsla av gemenskap eftersom man upplever så mycket tillsammans i både med- och motgångar. 

Under tonåren, vad var din första stora lärdom?
– När jag blev lite äldre så insåg jag nog att så fort någon uppfattas som annorlunda så kan personen i fråga få det väldigt jobbigt. Det behöver inte handla om mobbning i jättestor utsträckning, utan det kan vara små kommentarer. 

Vad var svårast att handskas med som tonåring?
– Personligen så tycker jag nog att jag hade det ganska bra och var relativ trygg i mig själv. Däremot så tyckte jag att det var väldigt jobbigt att prata inför klassen, att hålla muntliga föredrag och så. 

Vad tror du skiljer din tonårstid från den som unga har i dag?
– Spontant så känns det som att man hittade på mycket mer när jag var tonåring, man hade inte samma resurser som nu utan hittade på saker med kompisarna istället. Nuförtiden sitter många vid datorn eller spelar tv-spel. 

Finns det något som du saknar från tonårstiden, nu som äldre?
– Ibland kan jag känna att jag saknar själva tonårstiden helt enkelt. Det mesta var så lätt och man hittade på roliga saker. Nu ska man kunna vara tillgänglig 24 timmar om dygnet, på den tiden så fick man vänta om kompisen inte var inne eller cykla till någon annan. Något som jag däremot inte saknar är tiden det tog att göra sig i ordning på morgonen. Nu tar det cirka 15 minuter för mig att bli klar. När jag var yngre fick jag kliva upp två timmar innan skolan för att trattföna mitt permanentade hår och få till den rätta looken på spretluggen.

Annons
Annons
Annons