Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest dör i Västernorrland

I Västernorrland dör både fler män och kvinnor än i övriga landet. Män som dör i hjärt- och kärlsjukdomar är mycket vanligare här än i någon annanstans i landet.

Annons

Förra året avled cirka 3000 personer i Västernorrland, och ungefär en tredjedel av dem dog av hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en rapport från socialstyrelsen. Totalt i landet dog 0,9 procent av befolkningen, i Västernorrland var dödligheten högre. Högst i Sverige faktiskt, både bland män och bland kvinnor. Här dog lite 1,2 procent av männen och 0,85 procent av kvinnorna. Just män som dör av hjärt- och kärlsjukdomar är betydligt mycket vanligare här än någon annanstans i landet.
- Vi har sämre levnadsvanor här än i andra delar av landet. Vi rör oss mindre och vi äter sämre mat, säger Iwona Jakobsson, folkhälsoplanerare på landstinget Västernorrland.
Hon berättar att även alkohol och rökning ligger bakom Västernorrlänningarnas dåliga hälsa.
- Vi har bland de kortaste livslängderna i landet, jag tror vi ligger näst sist, säger Iwona Jakobsson.
För att komma tillrätta med problemet har projektet ”länge leve Västernorrland” dragit i gång i början av året. Det ska uppmärksamma problematiken och jobba för att fler ska öka sin fysiska aktivitet. Doktorer skriver till exempel nu för tiden ut recept på aktivitet som komplement till annan behandling.
- Det är en effektiv metod. Jag är optimist, och jag tror det kommer bli bättre, men det är ett långsiktigt arbete, säger Iwona Jakobsson.
Den näst vanligaste dödsorsaken var cancer. I Västernorrland dog 323 kvinnor och 349 män av olika sorters tumörer.

Annons
Annons
Annons