Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler platser på vårdutbildningarna

Annons

Regeringen föreslår fler platser på en rad vårdutbildningar i budgeten. Samtidigt hotar utbildningsministern med neddragningar i län där landstingen inte ordnar nog med praktikplatser.

Nästa år och 2014 blir det fler nybörjarplatser på läkarprogrammen, tandläkarprogrammen och sjuksköterskeutbildningarna på högskolor och universitet runt om i landet, enligt ett förslag från regeringen som presenteras i höstens budgetproposition. Det rör sig om 80 nya utbildningsplatser för läkare, 29 för tandläkare och 415 för sjuksköterskor.

Långsiktigt står sjukvården inför stora pensionsavgångar. Medelåldern är hög och vi utbildar för få för att täcka de behoven, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

På 19 lärosäten i landet föreslås mellan 8 och 50 nybörjarplatser för sjuksköterskor byggas ut.

Jan Björklund säger att kraven även skärps på landstingen runt om i landet för att ordna praktikplatser för sjuksköterskestudenterna.

Det har varit problem genom åren att få landstinget att ställa upp. Landstingen vill gärna ha färdigutbildade sjuksköterskor, men har varit svag på sina håll att ställa upp med praktikplatser.

Han hotar med att flytta utbildningsplatser från högskolorna där landstingen inte ställer upp, till andra håll i landet där landstingen kan erbjuda praktikplatser.

Där sätter vi nu tummen i ögat på landstingen, säger Jan Björklund.

Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, säger att det behövs större satsningar på sjukhusen. Risken att utbildningsplatserna flyttar till andra håll tror hon inte har så stor betydelse för landstingen.

Efter höstens antagning stod 10 548 personer i reserv till landets läkarprogram, enligt Verket för högskoleservice.

Våren 2011 började Örebro universitet ta emot läkarstudenter, som den sjunde platsen i landet vid sidan om universiteten i Umeå, Göteborg, Uppsala, Linköping, Lund och Karolinska institutet.

Det räcker inte. Vi behöver bygga ut de sex övriga också, säger Björklund.

De nya utbildningsplatserna kommer att finansieras genom omfördelning mellan olika universitet och högskolor. En del av utbyggnaden finansieras också genom de pengar som frigjorts sedan utomeuropeiska studenter börjat betala avgift när de studerar i Sverige.

För 2013 och 2014 är det nya platser i Linköping och Göteborg som gäller. Men att starta läkarutbildning på ett åttonde lärosäte är inte aktuellt.

Annons
Annons
Annons