Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre nya USA-jobb än väntat

Annons

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 80 000 personer under juni jämfört med månaden före, enligt landets arbetsmarknadsdepartement.

Ekonomer hade i genomsnitt räknat med en ökning med 90 000 personer.

I maj ökade sysselsättningen med 77 000 enligt reviderade siffror. Från början rapporterades en ökning med 69 000 personer i maj.

Nivån på arbetslösheten var, som förväntat, oförändrad på 8,2 procent i juni.

Det var lite sämre än väntat och reaktionen blev ganska omedelbar på börserna och räntorna var ned någon punkt, säger Roger Josefsson, chefsekonom på Danske Bank, till TT.

Han noterar samtidigt att både den genomsnittliga inkomsten och den genomsnittliga arbetstiden ökade i juni, vilket är viktigt för konsumtionen.

Även om de övergripande uppgifterna var lite svagare än förväntat så ser detaljerna faktiskt okej ut, säger Roger Josefsson.

Läget på arbetsmarknaden kan komma att påverka utgången av presidentvalet i höst. Utmanaren Mitt Romney har flera gånger anklagat president Barak Obama för att göra för lite för jobben.

Ska Obama sitta kvar så behövs det bli lite mer fart på den amerikanska arbetsmarknaden än vad vi ser nu. Det har börjat pratas allt tydligare om att centralbanken ska genomföra nya åtgärder, och det tycker jag verkar rimligt med tanke på att arbetsmarknaden ändå har försvagats, säger Roger Josefsson.

Den genomsnittliga timlönen steg med 0,3 procent i juni, jämfört med 0,2 procent i maj. Den genomsnittliga arbetstiden landade på 34,5 timmar i veckan, vilket är en höjning från 34,4 timmar i maj. Analytikerna hade i båda fallen räknat med oförändrade siffror, skriver Reuters.

Under andra kvartalet ökade antalet jobb med i snitt 75 000 i månaden, vilket är en klar nedgång jämfört med första kvartalet då 226 000 nya jobb skapades varje månad.

Stockholmsbörsen var ned med 0,6 procent ungefär 40 minuter efter att jobb-siffrorna offentliggjorts. Det var i linje med utvecklingen på börserna i Frankfurt och Paris. I London backade index med 0,3 procent.

Kronan försvagades något öre mot euron, men var stabil mot dollarn.

Annons
Annons
Annons