Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga produkter återkallade

Annons

Samtliga åtta granskade butikskedjor brast i sitt arbete med produktsäkerhet, visar en kontroll av Konsumentverket.

Följden blev att farliga produkter återkallades från butikerna. Konsumentverket kräver nu förbättringar.

Företagen är ansvariga för att farliga varor inte kommer ut i handeln. Alla varor ska vara säkra och uppfylla kraven för märkning och bruksanvisning.

Konsumentverkets marknadskontroll av Barnens Hus, Biltema, Clas Ohlson, Coop Forum, Ica Maxi, Intersport, Åhléns och Överskottsbolaget avslöjade flera brister.

Företagen fick redogöra för det förebyggande säkerhetsarbetet och den tekniska dokumentationen för vissa produkter. Dessutom köpte verket in och kontrollerade leksaker och personlig skyddsutrustning.

Det visade sig att inget företag hade tillräckliga rutiner för fortlöpande säkerhetskontroll av sina varor. Vissa varor som skulle ha CE-märkning saknade det och vice versa. I flera fall såldes skyddsutrustning utan bruksanvisning på svenska. Det förekom testintyg som inte gick att koppla till varan i fråga.

Flera av varorna har av säkerhetsskäl plockats bort från butikerna.

"Samtliga butikskedjor vi har granskat har förebyggande rutiner inom produktsäkerhetsområdet. Men det brister när det gäller kontrollen av själva produkterna och kontrollen av produkternas testintyg", säger Maria Lindstedt, utredare på Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons