Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Explosioner skakade Damaskus

Annons

Explosioner skakade i dag de centrala delarna av Syriens huvudstad Damaskus, nära motorvägen Sharia al-Thawra, uppgav en boende i området för Reuters. Bilar i området ska ha förstörts, men vittnet kände inte till om några människor skadats.

Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien rapporterade samtidigt att två stora explosioner inträffat i Damaskus.

Flera explosion skakade under eftermiddagen Damaskus, enligt uppgift till TT från boende i staden. Båda ska ha inträffat i centrala Damaskus, den ena nära en domstol, men inga uppgifter finns om döda eller skadade.

Stora begravningar uppges ha hållits på flera platser i Damaskus, efter gårdagens våld där säkerhetsstyrkor sköt ihjäl flera personer vid de begravningar som då hölls.

I går besköt de begravningar och därför begraver vi i dag fem personer, säger aktivisten Muhammed i telefon från Damaskus. Men i dag har säkerhetsstyrkorna låtit begravningarna vara, förutom i Kafr Sousa där demonstranterna försökte spärra av en väg och säkerhetsstyrkorna öppnade eld.

En explosion har också orsakat "skador och död" i en fattig förort till staden Aleppo i norr, uppger Syriska människorättsobservatoriet enligt Reuters.

Ryssland lovar fortsatt stöd till FN-sändebudet Kofi Annans uppdrag i Syrien, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ryssland har tidigare uttalat sig positivt om utvecklingen i Syrien: Trots att våldet i Syrien fortsatt så har det, enligt Ryssland, minskat sedan FN-observatörerna anlände.

Utrikesminister Sergej Lavrov ska i ett telefonsamtal med Annan ha sagt att "Ryssland kommer att fortsätta att ge allt möjligt stöd till Kofi Annans uppdrag," meddelar utrikesdepartementet på sin hemsida.

Många, främst i väst, upprepar att al-Assads tid är på upphällning, men att regimen skulle vara på fallrepet är "önsketänkande", enligt Daniel Kurtzer, professor på Princeton-universitet och USA:s före detta ambassadör i Egypten och Israel, till TT.

Kurtzer, i Stockholm för att delta vid ett seminarium på Utrikespolitiska institutet, pekar på begränsade militära avhopp och på att storstäderna inte vänt al-Assad ryggen.

Om de här två stora delarna av samhället ännu inte har börjat spricka vet jag inte varför folk tror att al-Assad är på väg bort, säger han. Skulle vi vilja att al-Assad var på väg bort? Visst vore det trevligt, men analytiskt ser jag inte var de uttalandena kommer ifrån.

Syrien har dessutom fortfarande några vänner som backar upp regimen och Kurtzer är "ganska säker" på att Iran har militära befälhavare och vapen på marken i Syrien.

I ställer hamnar Kofi Annans fredsplan allt mer i fokus för väst, men Kurtzer jämför planen med en "Hail Mary"-passning i amerikansk fotboll. Man kastar bollen och hoppas att någon råkar ta emot den.

Men i 95, eller 99, procent av fallen misslyckas det fatalt, säger han. Jag tror att Annan-planen har varit en Hail-Mary - ingen har verkligen trott att den har någon vidare chans att lyckas.
Annons
Annons
Annons