Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experter: Breivik inte psykiskt sjuk

Annons

Rättegången mot Anders Behring Breivik fortsatte i dag att domineras av experter som vittnade om Breiviks psyke. Två av dem avfärdade slutsatsen att massmördaren och terroristen är sjuk.

Jag är glad att Rosenqvist bekräftar att jag inte är sinnessjuk, sade Breivik när den första experten, psykiatrikern Randi Rosenqvist, vittnat under rättegången i Oslo tingsrätt i dag.

Han kommenterade också hennes uppgifter om hur han höll fast vid att komma till förhören och till häktningsförhandlingarna i högtidsdräkt eller uniform.

Det var en medveten del av en propagandastrategi, sade Breivik.

Randi Rosenqvist, som tidigare träffat Breivik i häktet, anser att dåden i Oslo och på Utöya är alldeles för komplicerade för att vara uttryck för någon psykotisk aggressiv handling av den åtalade.

God förmåga till planering och tålamod när det gäller att vänta på resultatet var termer som återkom i Rosenqvists vittnesmål.

Rosenqvist var dock noga med att betona att Breivik inte uppförde sig "normalt" hela tiden.

Jag såg drag av ett slags storhetsvansinne, eller åtminstone en mycket hög uppfattning om sig själv och sin roll i historien. På samma sätt var han, eftersom han trodde att han sågs som samhällets fiende nummer ett, mycket upptagen av tankar på tortyr.

Breivik ska ha frågat var tortyrkammaren fanns på Ila-fängelset.

Han verkade i början på fullt allvar tro att han bland annat skulle utsättas för vattentortyr, water boarding.

Men Breivik var snabb med att efter hand "anpassa sig till verkligheten" sammanfattade Rosenqvist.

Rosenqvist betonade flera gånger att hon aldrig uppfattat Breivik som psykotisk ens när det gäller hans storslagna framtidsplaner för Europa och hans egen roll i detta.

Han byggde sitt uppdrag på en livslögn, men inte på en psykotisk grund.

Rosenqvist klargör också att en psykotisk diagnos inte nödvändigtvis betyder att man är straffrättsligt otillräknelig och alltså inte kan dömas till fängelse.

Eftermiddagens första vittne är psykologiprofessorn Svenn Torgersen. Han var en de första som kritiserade den första sinnesundersökningen som fann att Breivik var sjuk.

Inför rätten upprepade han sin kritik och betecknade i stället den andra undersökningen - som fann att Breivik är frisk - som "bland de bättre saker som jag har läst".

Torgersen talar om vilka kriterier som bör föreligga vid paranoida psykoser, schizofreni och vad som kännetecknar personer som lider av dessa sjukdomar.

Föreligger en psykos? frågar försvarsadvokaten Vibeke Hein Bära till sist efter Torgersens något utdragna utläggning. Av det jag sett i rätten så finns inte det. En person som är så precis och som till den grad värderar och bedömer allt som blir sagt - att en sådan person skulle vara psykotisk, det kan inte stämma, sammanfattar Torgersen.

Den största överraskningen kom ordföranden i den rättsmedicinska kommissionen Tarjei Rygnestad med när han inför sittande rätt upprepade tidigare anklagelser om att norska radion NRK avlyssnat ett av kommissionens möten kort före jul. Mötet handlade om den första sinnesundersökningen som slog fast att Breivik var sjuk.

Det pågår nu en polisutredning, sade Rygnestad.

Ett samtal till Rygnestads mobil i början av mötet besvarades aldrig av Rygnestad men öppnade en linje i över 53 minuter.

NRK citerade i samband med den rättsmedicinska kommissionens möte "källor" enligt vilka djup oenighet rådde inom kommissionen.

Anklagelserna om olaglig avlyssning fördes fram tidigare i våras och har kraftigt avvisats av NRK.

Men Rygnestad förklarade nu att polisutredningen funnit att samtalet till hans mobil kom från NRK:s telefonväxel. Han dementerade samtidigt att det skulle ha rått oenighet i kommissionen.

En av NRK:s nyhetschefer som följer rättegången på plats ville inte kommentera uppgifterna.

Kort före klockan 16 inleddes vittnesförhöret via videolänk med Breiviks kontakt och "fixare" under dennes resa till Liberia 2006, Alpha Kallon. Denne, som i dag bor i USA, fick genomgå ett sex timmars polisförhör i går med amerikansk polis. Åklagare Svein Holden tackade honom för att han ställde upp även denna gång.

Jag hämtade honom på flygplatsen och han berättade att han var intresserad av diamanter. Jag körde honom till några diamanthandlare. Köpte Breivik diamanter?, frågar Holden. Nej, han berättade att det bara var en rekognoceringsresa och att han inte hade pengar med för att köpa diamanter.
Annons
Annons
Annons