Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erotiska inslag på länets UF-mässa

/
  • Erotiska skämtartiklar, mat och massageoljor kan man hitta i företagets The Secret Box' hemliga låda.
  • Grabbarna bakom Save the Planet vill sälja miljövänliga kläder.

UF betyder Ungt företagande och är en chans för ungdomar att utveckla sina idéer om egna företag. På en mässa i Sundsvall förra veckan visades många företag upp, bland annat Save the Planet och The Secret Box.

Annons

The Secret Box är ett företag skapat av tjejer från Örnsköldsvik.
– Vi säljer erotiska skämtartiklar, massageoljor och mat av det erotiska slaget, berättar en av tjejerna.
Anledningen till att valet föll på just detta ämne berodde på att de ville ägna lektionerna åt något roligt, och de ansåg då att erotik var passande. Reaktionerna har då inte låtit vänta på sig.
– Många tycker att det är roligt, det är faktiskt väldigt många som är framme och tittar, men så klart finns det också de som är ganska blyga.
Om företaget visar sig gå bra drar sig inte tjejerna för att expandera.
– Nej, absolut inte! Det finns ju inte så många sådana här saker, utropar en annan av tjejerna glatt.

Intresset för miljön speglar sig i Joakim Danielsson, Markus Elfving och Oskar Nordins företag Save the Planet. Deras idé är att sälja kläder som är miljövänliga och samtidigt inspirera människor att tänka på klimatet då de inhandlar dem.
– I stället för att engagera oss politiskt för miljön så ville vi göra något konkret och föregå med gott exempel. Eftersom vi också gillar kläder så fick företaget bli en blandning av intressen, berättar Markus Elfving.
Killarna vill inte förändra företaget men kan tänka sig att expandera och kanske börja sälja via internet.
– Det är hittills en ganska unik idé som folk tror på. Men om man ska behålla miljökonceptet kan vi inte tillverka kläderna och transportera dem långt, fastställer Markus.

Ungdomschansen UF är ett företag som riktat in sig på ungas ekonomi. De har utformat ett häfte innehållandes rabatter på kläder, solningar, mat samt aktiviteter.
– När vi skulle göra vårt projektarbete kom vi fram till att ungdomar oftast inte har råd att göra allt de vill göra, studiebidraget räcker bara till några fåtal saker, säger Micaela Jonasson.
Häftet som Micaela och hennes kompisar har utformat kostar 50 kronor och enligt tjejerna kan man spara uppåt 1 000 kronor på alla rabatter.
– Idén med häftet kommer att hålla, människor vill ju alltid handla billigt. Så, om vi har möjlighet så vill vi fortsätta arbeta med den, säger hon.

Pictrix är ett företag som gör handmålade tavlor av människor, på galleridukar.
– Det som gör oss unika är att vi även tar beställningar på exempelvis pojkvännen eller en favoritkändis, säger Camilla Nilsson.
De fyra tjejerna som driver företaget är alla intresserade av att måla. De gillade tanken på att göra ett projektarbete som kretsade just kring målandet och hörde sig för om det fanns dem som gillade deras idé. Responsen de fick var positiv.
Pictrix avvecklas i slutet av maj, men Camilla säger sig vilja jobba vidare med det som en fritidssyssla.
– Om vi skulle utveckla företaget så behöver vi vara flera, eftersom det tar en sådan lång tid att tillverka varje tavla, berättar Emelie Söderström.

Åsikten att müsli oftast är torr och tråkig gjorde att företaget Müsli UF utvecklades. För tillfället har de utvecklat tre olika sorters müsli; sport, lyx och kanel. Sortern "lyx" innehåller, förutom müslibasen, torkade jordgubbar och gojibär som är rika på antioxidanter.
– Vår müsli ska vara hälsosam, matig och energirik. Perfekt på morgonen och som energitillskott på dagen, berättar 19-årige Sebastian Törnqvist.
En framtidsvision är att få in produkten i livsmedelsaffärer.
– Sedan vill vi också produktutveckla med bland annat färskpressad juice, säger Sebastian.

Annons
Annons
Annons