Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ernst får kalla fötter i Värmland

Annons

Sommaren är tillbaka, och därmed också "Sommar med Ernst". Liksom de senaste åren ger sig Ernst Kirchsteiger på att förvandla en gammal industribyggnad till ett prunkande sommarhem.

Det är en barfota Ernst Kirchsteiger som tar emot på TV 4:s takterrass. Han går omkring och myser, fingrar lite i krukväxterna och hittar bland de prydliga planteringarna, avsedda att dekorera "Nyhetsmorgons" utomhussändningar, örter som visst kan användas både till att smaksätta brännvin och skrämma bort möss.

Vilken härlig dag! utbrister han lyckligt, och pekar mot den klarblå himlen.

Vädret har inte varit på Ernst Kirchsteigers sida under inspelningarna av årets "Sommar med Ernst". Han har frusit om sina nakna fötter, berättar han:

I första programmet ser man en leende Ernst sitta med fötterna i vattnet. När jag stoppade ner fötterna så tänkte jag: "Hoppas att de snart domnar bort så att jag slipper lida". Och det gjorde de ju till slut. Det har varit svinkallt. Det är tur att man inte ser gåshuden, får då skulle jag avslöja mig direkt.

Får du inte ha på dig skor?

Det är klart att jag får. Mellan akterna får jag filtar och grejer. Jag är som en travhäst. När jag har sprungit vill de hålla mig varm. De är snälla.

Kraftstation

I år har han hittat en gammal kraftstation i Värmland som han med händiga och gröna fingrar gör om till ett sommarhus åt den norska familj som köpt den.

Det handlar om kärlek. Jag kan inte låtsas tycka om ett hus, utan det måste vara den totala kärleken, menar Ernst Kirchsteiger.

Även tidigare år har han gett sig på industribyggnader som till en början sett ut att vara i princip obeboeliga. Det är så han vill ha det:

De här fabriksbyggnaderna är väldigt tillåtande. Det är nästan som att gå in på ett vitt papper, man gör som man vill. Om jag får vara kaxig och nöjd över något så är det just det, att jag gör alltihop. Jag är väldigt stolt över att jag först bygger köket och sedan steker raggmunk i det. Snacka om grundlig matlagning!

Eget magasin

Han bygger, inreder och lagar somrig mat. Utöver detta tar han med tittarna på utflykter i Storforstrakten, där han träffar människor med en historia att berätta.

Om du visste vad det finns mycket spännande människor precis bakom knuten, bakom granen, där vägen kröker. Jag blir extremt imponerad av dem. Någon köper ett gäng getter och gör världens godaste getost. Någon gör ekologiska färger i en röd stuga långt ute på landet. Jag njuter hejdlöst av att få sätta lite ljus på de här människorna, säger Ernst Kirchsteiger.

Den 13 juli är inspelningarna helt klara. Till hösten ger Kirchsteiger ut sitt egna magasin, "Hemma med Ernst", som han beskriver som en tidning om trädgård, inredning och resor "filtrerad genom något slags Ernst-filter". Men först väntar lite avkoppling:

Jag sitter på en stol och bara tomglor. Jag behöver lite tid att gå igenom vad som hände. Sedan brakar det loss med allt vad livet innebär, med familj och ogräs i rabatter. Då lever jag mitt eget sommarliv en stund.
Annons
Annons
Annons