Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eritrea förnekar tyst diplomati

Annons

Sverige och Eritrea har slutat förhandla om den fängslade journalisten Dawit Isaak. Den tysta diplomati som utrikesminister Carl Bildt har hävdat finns mellan länderna existerar inte i dag och har inte gjort det på många år, uppger Eritreas president Isaias Afwerki för Aftonbladet.

I dag talar vi inte med svenskarna över huvud taget, säger han till tidningen.

Frågor om ryktet att Dawit Isaak är död vill Afwerki inte svara på.

På svenska utrikesdepartementet har presidentens uttalande väckt förvåning.

Jag vet inte riktigt vad som ligger bakom. Vi har från svensk sida inte anledning att kommentera presidentens uttalande. Men jag kan konstatera två saker. För det första att vi arbetar oförtrytligt vidare för att få Dawit Isaak frigiven och för den andra att vi har regelbundna kontakter med höga företrädare för Eritrea. Vår ambassadör är där regelbundet han åker på sitt 37:e besök nästa vecka. Så nog har vi en regelbunden och aktiv dialog med Eritreas företrädare. säger Frank Belfrage, kabinettssekreterare på UD, till TT.

UD har inte fått några signaler från Eritrea om att de diplomatiska förbindelserna mellan länderna skulle ha försämrats.

Nej, det är därför som det är något förvirrande att höra detta, säger Frank Belfrage till TT. Vi har ibland hört kommentarer av den arten och jag kan inte spekulera om vad som är det bakomliggande resonemanget. Jag kan bara konstatera att vi är angelägna om korrekta förbindelser. Vi har en mycket aktiv och regelbunden dialog med företrädare för Eritrea, och det är ingen hemlighet för några av dem har blivit uppmärksammade i medier.

Vad presidentens uttalande betyder för det fortsatta arbetet att få Dawit Isaak frigiven vet inte Belfrage.

Svårt att säga. Men vi arbetar vidare med vår målsättning att få honom frigiven.

Leif Öbrink, ordförande i Free Dawit Isaak, tror inte att de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Eritrea är så döda som den eritreanska presidenten påstår.

Den svenska ambassadören är där nere emellanåt. Så då är de diplomatiska förbindelserna, som presidenten försöker säga, inte brutna, säger han till Aftonbladet.

Öbrink tror att presidentens uttalande är en dimridå, för att hålla skenet uppe gentemot eritreaner i exil.

Isaak har suttit fängslad utan rättegång sedan 2001, med undantag för två dagar då han släpptes och sedan greps igen 2005.

Annons
Annons
Annons