Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egyptens president oroar i Israel

Annons

Medan islamisterna jublar och gratulationerna fortsätter att strömma in från omvärlden, oroar sig Israel och USA för att den nyvalde presidenten ska sträcka ut sin hand till deras ärkefiende Iran.

"Fasan har blivit verklighet, Muslimska brödraskapet styr Egypten", utropade den israeliska tidningen Maariv.

En vänskap mellan Kairo och Teheran är inte självklar, även om båda länderna styrs av islamister. Shiaregimen i Iran och sunnimuslimska rörelser som brödraskapet står inte alltid på god fot.

På måndagen hävdade den iranska nyhetsbyrån Fars likafullt att Mursi vill förbättra relationerna för att uppnå en "strategisk balans" i regionen.

Den intervjun dementerades snart av presidentkansliet i Kairo. Vad som i alla fall står klart är att både Irans ledning och dess bundsförvant Hizbollahrörelsen i Libanon har välkomnat Mursis seger och betecknat den som ett "islamiskt uppvaknande".

Mursi är dock inte längre medlem i Muslimska brödraskapet. I samband med att han valdes till president måste han befrias från sitt trohetslöfte, uppger en talesperson för brödraskapet enligt tv-kanalen al-Arabiyyas hemsida.

USA:s president Barack Obama har ringt upp Egyptens nyvalde president Muhammad Mursi för att personligen gratulera honom till segern. Obama underströk en vilja till samarbete och vidareutveckling av de många intressen som Egypten och USA har gemensamt, uppger Vita Huset enligt amerikanska medier.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt ser inga omedelbara risker vad gäller relationerna med Israel och hänvisar till att Mursi sagt att han ska hålla fast vid olika åtaganden i internationella avtal.

Men det är klart, hela den förändring vi ser i arabvärlden kommer att innebära att det är ett annat läge. Tidigare har man kunnat lita på olika diktaturer att de ska hålla tyst, mer eller mindre. Nu är det ett annat stämningsläge och situation i arabvärlden och det måste Israel ta hänsyn till, men jag tror inte att det kommer att förändra de formella fredsavtalen, säger Bildt.

Som den förste folkvalde presidenten i landet hyllades Mursi i Egyptens dagstidningar på måndagen. Den oberoende tidningen al-Tahrir skrev däremot mer uttalat om folket som valets stora segrare: "Vinnaren är varken Muhammad Mursi, Brödraskapet eller dess Frihets- och rättviseparti. Vinnarna är Tahrir-torget, martyrerna och de skadade".

Annons
Annons
Annons