Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödssiffran stiger efter skalvet

Annons

Minst 15 personer har enligt räddningstjänsten omkommit efter dagens jordskalv i norra Italien, omkring fyra mil norr om Bologna och sex mil öster om Parma.

Enligt italienska medier har flera byggnader som skadades i skalvet den 20 maj nu kollapsat totalt i bland annat Mirandola, Finale Emilia, San Felice och Cavezzo.

Staden har blivit kraftigt förstörd. Det finns folk under bråten, men vi vet inte hur många, säger en polis i orten Cavezzo till Reuters.

Italiens premiärminister Mario Monti lovar all tänkbar statlig hjälp.

Jag vill försäkra alla om att staten kommer att göra allt den måste, allt som kan göras, så fort som möjligt, för att garantera att livet kan återvända till det normala i en region som är så speciell, så viktig och så produktiv för Italien.

Skalvets magnitud uppmättes till mellan 5,8 och 6,0; den inträffade på ett djup av 9,6 kilometer enligt det amerikanska institutet USGS. Det följdes av ett kraftigt efterskalv med magnituden 5,3.

I natt var den första natten som vi sov hemma efter det första skalvet. Och så händer det igen, berättar en invånare i Sant'Agostino för tv-kanalen TG24.

Skalvet kändes runt om i norra och centrala Italien. Kontor evakuerades av säkerhetsskäl i Pisa och från Milano, Bologna och till och med Aosta-dalen, nära gränsen mot Frankrike, rapporteras hur människor rusat ut på gatan i panik.

Från Bologna står all tågtrafik stilla till Milano, Verona och Modena. I Venedig skadades en förbipasserande när en staty föll till marken på grund av skakningarna, berättar AFP.

Omkring 7 000 personer bor fortfarande i 89 tillfälliga tältläger på idrottsarenor, fält, parkeringar och skolor efter skalvet den 20 maj.

Den drabbade regionen, Emilia-Romagna, är till ytan ungefär lika stor som Värmland och Dalsland tillsammans och har drygt fyra miljoner invånare. Huvudort är Bologna, med 400 000 invånare. Regionen är en av Italiens mest välmående och är känd som ett populärt turistmål.

Den förra jordbävningen slog hårt mot tillverkningen av parmesanost. Tisdagens skalv drabbade även produktionen av balsamvinäger. Bägge är stora exportprodukter från regionen.

Den totala förlusten för balsamvinägerproducenterna beräknas till 15 miljoner euro, ungefär 135 miljoner kronor.

Norra delen av Modena-regionen, där skalvet var särskilt kraftigt, har dussintals producenter. Konsortiet sade att några producenter uppgett att de förlorat över 100 000 liter av den dyra delikatessen.

Annons
Annons
Annons