Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DO: Anmälningar inom sjukvården ökar

Annons

En vårdcentral ville inte ta emot ett lesbiskt par, en kvinna med funktionsnedsättning fick höra att alla hennes besvär var "psykiska". Allt fler anmäler att de diskriminerats i sina kontakter med sjukvården, visar halvårsstatistik från Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Många upplever att de utsätts för kränkande behandling när de söker vård. Antalet anmälningar till DO som rör diskriminering inom hälso- och sjukvården ökade med 26 procent första halvåret i år jämfört med samma period i fjol, visar nya siffror.

Det kan handla om funktionsnedsättning, etnisk tillhörighet eller sexuell läggning, säger Eva Rosengren, pressansvarig på DO.

Enligt Christian Antoni Möllerup, vice ordförande på RFSL, får de ofta samtal från människor som upplevt problem i kontakten med vården.

Det är folk som blivit konstigt bemötta och tycker att det är obehagligt. En del kan känna att deras sexuella läggning och könsidentitet problematiseras av sjukhuspersonal, säger han.

Samtidigt fortsätter det totala antalet anmälningar till DO att sjunka.

I fjol inkom 969 ärenden de första sex månaderna jämfört med 831 anmälningar hittills i år. Majoriteten rör diskriminering på grund av kön, funktionshinder och etnisk tillhörighet.

Mer än en tredjedel av anmälningarna rör arbetslivet.

Annons
Annons
Annons