Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djuraffär avlade marsvin utan tillstånd

/

Länsstyrelsen riktar skarp kritik mot en djuraffär som höll marsvin i källaren utan tillstånd.

Annons

Länsstyrelsen fick larm om brister i djurhållningen vid Djurmagazinet i Örnsköldsvik.
Vid inspektionen upptäcktes att butiken avlade marsvin utan tillstånd.
I september genomförde länsstyrelsen en oanmäld kontroll mot butiken. I den rapport som skrev framgår att djurskyddshandläggarnas kritik är omfattande:
"Länsstyrelsen bedömer att personalen i butiken mycket allvarligt brustit i sin tillsyn och skötsel av djuren. Även cheferna har brustit i sitt ansvar att se till att rutiner fungerar och djuren hålls samt sköts på rätt sätt."
Totalt handlar det om 17 punkter som butiken måste komma till rätta med.
De flesta av bristerna handlar om skötsel av smådjuren, hur det var ordnat med burar, utrymmen och vatten.
Och om inte bristerna åtgärdas, hotar länsstyrelsen att dra in tillståndet vilket skulle innebära att inga djur längre får hållas i butiken.
Men det mest uppseendeveckande var att butiken i källaren höll avelsdjur – trots att man saknar tillstånd för uppfödning.
– Det var aldrig tänkt att vi skulle föda upp djur i butiken. Det som hände var att en privatperson, som är uppfödare, inte längre kunde ha kvar sina marsvin och vi tog över dem, säger Linn Olofsson som driver butiken.
– Avelsarbetet upphörde direkt i samband med inspektionen och djuren flyttades ur källaren samma kväll. Nu bor de på landet och har fått det bra.
Olofsson är stationerad i Umeå ansvarig för djurhållningen och uppger att hon agerade direkt efter inspektionen.
– Som ägare får vi ju ta på oss det här. Det som har hänt är inte försvarbart och det är jättehemskt att det blivit så här. Framförallt för personalen som alla är väldigt ledsna.
– Vi har upprättat nya rutiner för skötsel och anställt en ny egenkontrollansvarig. Vi har drivit djurbutiker i många år och det är första gången som vi haft ett påpekande. Det här får inte upprepas igen.

Annons
Annons
Annons