Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demenssjuk ukrainska får stanna

Annons

Demenssjuka 91-åriga Ganna Chyzevska får svenskt uppehållstillstånd. Migrationsverket uppger att nya uppgifter inkommit i fallet som är i Chyzevskas favör.

Det har tillkommit nya uppgifter som har gjort att vi har haft möjlighet att pröva ärendet igen, och med de nya uppgifterna som tillkommit så kan det inte längre anses vara rimligt att hon ska resa. Hon kan inte genomföra en flygresa. Det går inte att verkställa beslutet, säger Annette Bäcklund, verksamhetsområdeschef på Migrationsverket.

TT: Men det handlar om att hon är för sjuk för att resa?

Ja, precis.

Beskedet om att Ganna Chyzevska får stanna togs emot med stort jubel av hennes familj.

Jag är så överväldigad, jag är jätteglad, säger hennes dotterdotter Anna Otto till TT.

Hon, hennes sambo och barn befinner sig sedan drygt två månader tillbaka i Kiev i Ukraina.

Om mormor inte fått stanna hade vi tänkt oss att ha en plan B. Vi ville inte att hon skulle hamna på ålderdomshem så vi skulle se om det var möjligt för oss att bo här. Men nu så kan vi åka hem.

Chyzevska bor för tillfället hos sin dotter i Stockholm.

Jag har pratat med mamma och nu vet mormor vad som hänt. Hon är jätteglad, men trött. Hon hade precis gått upp, säger Otto.

De tidigare uppmärksammade planerna på att utvisa Chyzevska till Ukraina stoppades tillfälligt den 18 oktober när hon var på väg till Arlanda flygplats för att sättas på planet till Kiev. Då hade Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg uppmanat Migrationsverket att stoppa utvisningen.

Kvinnan är hjärtsjuk, nästan blind och dement och hennes barn och barnbarn bor i Sverige. Flera riksdagspartier från olika politiska läger krävde en lagändring sedan uppmärksamheten och proteststormarna kring ärendet hade slagit i taket.

När alla andra möjligheter, till exempel flyktingskäl, att få stanna i Sverige är uttömda finns möjlighet att åberopa "synnerligen ömmande omständigheter". I fallet Chyzevska ansågs de dock inte gälla eftersom någon då, mer eller mindre, måste vara så allvarligt sjuk att det är omöjligt att resa.

Eftersom både Migrationsverket och migrationsdomstolen tidigare prövat ärendet så kan verket göra en ny bedömning utifrån nya uppgifter. Chyzevska får uppehållstillståndet med den juridiska termen "verkställighetshinder" som grund.

Att ärendet väckt sådana protester och att det ligger i Europadomstolen har verket inte alls tagit intryck av, enligt Bäcklund.

Det påverkar inte den juridiska bedömningen av ett ärende. Det är enbart de nya omständigheterna i ärendet som gjort att vi har gjort en prövning och kommit fram till att hon inte kan resa under de omständigheter som tillkommit, fortsätter hon.
Annons
Annons
Annons