Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tar hand om stöket i julböket

/

Snart stundas två av årets storhelger. Limelight ordnade storbak i julmyset tillsammans med en polis och en sköterska på akuten för att prata om den mer allvarliga sidan. Den som bland annat handlar om att magpumpas och bli nerkyld i snödrivor.

Annons

Annika Bronemo jobbar som polis i Örnsköldsvik. Marie Lindman jobbar på akutmottagningen. De är i högsta grad delaktiga i jul- och nyårsfirandet, utan att vara inbjudna på själva festen.

Att alkohol påverkar kroppen negativt är de båda överens om. På frågan om det är sant att många förfryser i snödrivor när de är fulla under storhelger som nyår, svarar de:
- Det är faktiskt ingen stor andel som förfrusit och dött i vårt närområde. Självklart finns det en del som somnar ute, men då är det oftast någon som hittar den personen, säger Bronemo.
- Till största del kan man säga att det är tjejer som får en lägre kroppstemperatur än vad som är bra, tillägger Lindman. De flesta flickor i dag klär sig alldeles för lite. De har korta kjolar och sommarskor, vilket kan leda till förfrysningsskador. Tjejer bör se till att klä sig bättre när det är kallt ute. 

Att diskutera med en full person är enligt Annikas erfarenhet inte alltid lätt. Många gånger försöker unga göra sig äldre än vad de egentligen är och många vet inte gränsen mellan ungdom och vuxen.
- Det går i stort sett inte att prata med fulla människor, säger Annika snabbt. Många är uppkäftiga och vill inte göra som vi säger. De flesta ungdomar tror att de vet bäst och har svårt för att lyssna på oss.
- Dem som kommer in till oss på mottagningen är oftast väldigt trevliga. Vissa kan förstås knappt stå på benen, men vi hjälper dem genom att lägga dem på en madrass och sedan ha extra vak. När man kommer in på akutmottagningen, så gör man ju det frivilligt. Vi behöver inte åka ut på stan för att leta upp fulla ungdomar, utan de kommer till oss för att få hjälp, berättar Marie.

På frågan om hur de stundande storhelgerna brukar vara är de båda överens:
- Under julhelgen är ganska lugnt hos oss, berättar Bronemo. Det är i princip inga ungdomar som festar under den helgen, däremot är det ganska många uttryckningar där bränder är inblandade. Det händer ofta att ett stearinljus tar eld hemma hos någon.
- Det är ganska lugnt hos oss också faktiskt, tillägger Lindman. Fast man kan väl säga att det bara är juldagen som är lugn. På annandagen är det många som går på krogen och där kan det gå snett. Sådana kvällar händer det ofta att vi får in ungdomar som druckit alldeles för mycket.

Under storhelger som nyår är det många som har fest hemma. Många föräldrar åker bort, medan barnet stannar hemma för att ha fest. Frågan är bara hur många av dessa föräldrafria fester som går snett och vad polisen gör när de kommer till en sådan fest.
- Självklart finns det fester under nyårshelgen som spårar ur på tok för mycket, men vanligast är väl att en granne ringer och säger att de i grannlägenheten spelar för hög musik eller att det är för mycket folk i trappuppgången. Många ungdomar är ordentliga och sköter sig bra, säger Annika. Om det mot all förmodan har hänt något och de på festen är oroliga när vi kommer dit, så försöker vi lugna ner människorna och hjälpa den som behöver hjälp.
- Ja, det viktigaste är väl att man hjälper den som inte mår bra. En annan sak med föräldrafria hemmafester som kanske inte är så positivt är väl att saker kan gå sönder, tillägger Marie. Sedan ska jag inte klaga på alla ungdomar, för det finns faktiskt väldigt många som sköter sig.
- Ja, det gör det, men en fest kan självklart ändå barka iväg på så sätt att något förstörs. Ibland blir det ju även ett väldigt tumult och några kan drabbas av panik om det är mycket folk i en lägenhet, fortsätter Annika. 

Upplever ni att det blir värre och mer att göra, när det gäller ungdomar, för er under nyår? 
- Jag tycker personligen inte att det har blivit värre. Nyårshelgen är relativt lugn om man jämför med löningshelger, då de flesta går ut på krogen, svarar Marie.
- Ja, då blir vissa kung i baren, skrattar Annika.

Att det går olika rykten gällande fylleceller är något Annika hört talas om. Dock nekar hon till påståendet om att man som femtonåring kan bli satt i en cell för att nyktra till.
- Om du är under 18 år och blir för full, så kontaktar vi dina föräldrar och ber dem hämta dig. Vi låser aldrig in någon som är minderårig, utan låter målsman ta ansvaret. Sen om du är 18 år eller mer och blir alldeles för berusad för att kunna ta hand om dig själv, så kan du hamna i en fyllecell. Då är du myndig och har själv ansvaret. Där behöver ingen målsman komma för att ta hand om dig, svarar hon och tillägger:
- Att ligga i en fyllecell är både allvarligt och bra. Det allvarliga är att du kommer med i vårt register, vilket kan vara negativt när du ska söka jobb, och det bra är att du får ligga där tills du nyktrat till och fått tillbaka ditt förstånd.

Magpumpning är också något som det pratas ganska mycket om bland ungdomarna. Vissa påstår att det är en hemsk upplevelse, medan andra tycker att det inte är så farligt. Marie berättar hur det går till:
- Ja, det är mycket prat vad gällande magpumpning, men det är inte så komplicerat som det låter. Vi använder oss av ett färdigt set som sköter hela processen från början till slut, förklarar hon. Det börjar med att du får svälja en fingertjock slang, sedan tömmer vi din magsäck via den. Vi kallar detta system för ett hävertsystem. Många kan tycka att det är otäckt att behöva spy upp det man har i magsäcken, men det funkar väldigt bra. Har du för mycket alkohol i kroppen, så är det bra att det finns något som kan hjälpa dig när det börjar bli farligt. 

Innan samtalet avslutas berättar de båda om hur folk ser på deras ansvar att hjälpa och ta hand om människor. Enligt Annika så är ungdomarna oftast kaxigare i gäng.
- Många tar vårt jobb seriöst, säger Annika. Pratar man med en ungdomarna på tu man hand så är de oftast förståndiga och trevliga.
- Jag håller med, tillägger Marie. De som kommer till skäms när de börjar nyktra till, men man ska vet att det går fel för alla någon gång och man kan inte alltid göra rätt. Jag tycker att det i överlag fungerar bra i dag och måste säga att det finns många fina ungdomar som sköter sig otroligt bra.

Annons
Annons
Annons