Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkel-duo trotsar prestationsångest

Annons

Ungdomsförfattarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg har ett galet år bakom sig. Men trots förväntningar, hängivna fans och utlandslansering är de betydligt lugnare nu, när uppföljaren till fantasysuccén "Cirkeln" kommer.

Man brukar prata om den svåra andra boken, och med en succé som "Cirkeln" i ryggen borde prestationsångesten lysa igenom. Random House, världens största engelskspråkiga förlag, har köpt rättigheterna till hela trilogin, och till sommaren ges "Cirkeln" ut på engelska, ett av de 21 språk som den översätts till.

Men Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg är avslappnade inför utgivningen av den andra boken i deras trilogi om Engelsfors, "Eld" - trots att den redan innan den landat i bokhandeln har nått förstaplatsen på barn- och ungdomsböckernas topplista, tack vare förhandsbeställningar.

Det hade nog varit betydligt jobbigare att skriva två böcker till om ingen brydde sig om den första, säger Mats Strandberg.

Småstaden - ett lyckokast

I Norge har "Cirkeln" sålt väldigt bra, i Danmark helt okej och i Tyskland har den precis släppts. Men spekulationer om den enorma engelskspråkiga marknaden undviker författarduon elegant.

Det häftigaste är att författare som vi själva beundrar teoretiskt sett skulle kunna läsa den. Jag drömmer om att skicka ett exemplar till "Buffy och vampyrernas" skapare Joss Whedon, säger Sara Bergmark Elfgren.

I "Eld" fortsätter de sex tonårshäxorna i Engelsfors sin kamp mot ondskan. Just valet av hemstad, en liten ort i glesbygden, har visat sig vara ett lyckokast. De utländska förläggare som läst boken framhåller det exotiska med den svenska småstaden, samtidigt som en sådan avfolkningsort verkar finnas i alla länder.

De gillade också att vi inte moraliserar, att en huvudperson kan gilla att festa och ligga utan att råka illa ut, säger Mats Strandberg.

Havererat filmprojekt

När "Cirkeln" gavs ut fick signeringar och biblioteksbesök har fått stå tillbaka för skrivandet, något författarna vägde upp genom att vara aktiva på sociala medier. Facebook-sidan fylls stadigt på med uppmuntrande hälsningar och teckningar från unga fans: "Jag längtar så mycket att jag håller på att bli gråhårig", skriver en tjej.

Vi har verkligen hängivna läsare. Efter tredje boken kommer vi besöka många fler städer, lovar Sara Bergmark Elfgren.

En av de vanligaste läsarfrågorna är vad som händer med filmatiseringen av "Cirkeln", men inget nytt har hänt sedan författarna offentligt tog avstånd från det filmbolag som köpt optionerna.

Vi försöker lösa det, men vi kommer aldrig att kunna stå bakom en produktion som Filmlance gör av "Cirkeln". Det vore exceptionellt om de lyckades göra filmen utan att vi är med, säger Mats Strandberg.
Annons
Annons
Annons