Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Breivik läser upp text i rätten

Annons

Dagen har förutsättningen att bli massmördaren Anders Behring Breiviks stora stund under hela rättegången. Han får nu tillfälle att i lugn och ro lägga ut texten om sin politiska idévärld, som en del i förklaringen till varför han var tvungen att utföra terrordåden den 22 juli.

Enligt norska medier ångrar Breivik bara en sak: Att han inte lyckades döda fler personer.

När Breivik kom in i rättssalen gjorde han liksom i går en högerextrem hälsning. Han vände sig för första gången länge mot bänkraderna bakom, där anhöriga och överlevande sitter.

Oslo tingsrätt har på morgonen utrett huruvida en av nämndemännen i fallet, som tidigare uttalat sig om att Anders Behring Breivik bör dömas till döden, kan fortsätta att verka i rättegången. På Facebook skrev nämndemannen den 23 juli förra året att "dödsstraff är det enda rätta i detta fallet". Det skriver norska föreningen Vepsen på nätet.

Dagens förhandlingar inleddes med uppgifterna om nämndemannens uttalande. Åklagare, advokater och målsägandebiträde anser att nämndemannen bör lämna sin plats. Rätten tar en halvtimmes paus för att diskutera ärendet.

Advokat Geir Lippestad förklarade under den första rättegångsdagen att Breivik måste få ge sin bild av terrordåden.

Hans vittnesmål betyder mycket för rätten när det gäller att avgöra om han är tillräknelig, sade Lippestad.

Breiviks egna ord i rätten kommer inte att direktsändas i tv, enligt ett beslut från tingsrätten. Ett av argumenten är att en direktsändning skulle påverka Breiviks vittnesmål, ett annat är omtanke om anhöriga och överlevande, rapporterar TT:s utsända.

Breivik vill bli sedd som tillräknelig för att kunna dömas till fängelse och inte till vård.

När rättens ordförande i går frågade honom om han är arbetslös fick hon snabbt svaret:

Jag är skribent och arbetar från fängelset.

Breivik kommer i dag att under en halvtimme läsa upp en text han har skrivit. Det blir inledningen på ett minst fem dagar långt vittnesmål från gärningsmannen själv.

En av de överlevande, 20-årige Björn Ihler sade till TT, kort före rättegångstarten i dag att han mår dåligt men vill sitta med i rättegångssalen även dag två.

Jag kom honom alltför nära på Utöya. Men det är viktigt att se honom och viktigt att höra honom berätta, så att världen ser vad han är för slags människa. Det är tungt att se och vara så nära mannen som dräpte så många av mina vänner och försökte döda även mig.

De tidningar som spårvagnspassagerare i Oslo blickade ner i var bräddfyllda med material från första rättegångsdagen.

Bland de artiklar som väckte mest kommentarer var utdrag från de samtal som rättspsykiatrikerna Terje Törrissen och Agnar Aspaas haft med Breivik. I dessa samtal, som ligger till grund för de bådas slutsats att Breivik inte är psykiskt sjuk, jämför sig denne med landsförrädaren Vidkun Quisling.

I dag är jag det största monstret sedan Vidkun Quisling, och det är OK liksom, sägs han ha sagt enligt Dagbladet.

Men Brievik har samtidigt också jämfört sig med en av Quislings mest namnkunniga motståndare, den legendariske norske motståndskämpen Max Manus som verkade under andra världskriget.

I ett av de första polisförhören ska Breivik ha presenterat sig med följande ord:

Du har fått den beklagansvärda uppgiften och äran att förhöra det största monstret i Norges historia sedan Quisling.
Annons
Annons
Annons