Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg flaggar för svag tillväxt

Annons

Svensk ekonomi står stark, men effekterna av skuldkrisen i Europa känns av tydligt även här. Sveriges tillväxt väntas utvecklas svagt i år med en ökning av BNP med 1,6 procent. Nästa år väntas BNP öka med 2,7 procent. Det skriver finansminister Anders Borg (M) på DN-Debatt inför presentationen av budgeten senare i dag.
Han varnar samtidigt för att bräckliga banksystem och sköra statsfinanser i flera euroländer kan leda till en ännu sämre utveckling.

Den prognos för tillväxten i år och nästa år som Anders Borg presenterar är samma bedömning som regeringen gjorde för en månad sedan. Men finansministern flaggar för att prognosen inte håller. Risken för en ännu sämre utveckling "dominerar i förhållande till huvudscenariot", skriver han i debattartikeln.

När finansminister Anders Borg i dag lägger i dag fram sin budgetproposition i riksdagen väntas inga stora nyheter.
Det mesta av de nya satsningar på 23 miljarder kronor som han presenterar i DN är redan kända.
Där finns bland annat satsningar på infrastruktur, sänkt bolagsskatt, fler utbildningsplatser och arbetsmarknadspolitiska åtgärder för unga, samt mer pengar till forskning.
Anders Borg skriver att Sveriges starka position och regeringens ansvarsfulla och försiktiga finanspolitik ger utrymme för framtidssatsningar för att motverka krisen. I budgetdebatten i riksdagen riskerar han kritik för att vara för optimistisk. Socialdemokraterna är inte bara kritiska till jobbpolitiken, utan har också börjat ifrågasätta om regeringen har råd med alla satsningar
Stockholm(TT)

Annons
Annons
Annons