Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg: Bolånen kan bli billigare

Annons

Bankernas finansieringskostnader minskar samtidigt som ekonomin bromsar in, konstaterar finansminister Anders Borg (M) med anledning av FI-rapporten om högre bolånemarginaler.

Då finns det starka skäl för att vi ska få lägre bolånemarginaler. Det tycker jag är en rimlig utgångspunkt, säger Anders Borg till journalister i riksdagen. Det är naturligtvis bekymmersamt att bankerna prioriterar sin egen lönsamhet framför att ta ett samhällsansvar och bidra till stabilisering, tillägger han.

Finansinspektionens (FI:s) rapport visar att skillnaden mellan kundens bolåneränta och bankens finansieringskostnader har ökat och är i dag 1,1 procentenheter.

Med hänsyn till bankernas övriga kostnader återstår en marginal på 0,4 procentenheter. Det ger en avkastning på eget kapital på 22 procent, betydligt mer än bankernas totala avkastning, skriver FI.

För en genomsnittlig bolånekund i Stockholm med ett lån på 1,5 miljoner kronor motsvarar marginalen 6 000 kronor om året.

Enligt FI förhandlar svenska bolånekunder i dagsläget i snitt ner sin ränta med 0,2 procentenheter.

Samtidigt som FI konstaterar att det finns en möjlighet att förhandla ned sin bolåneränta pekar man också på vikten av att kunderna är medvetna om kostnader de betalar på andra banktjänster och produkter.

Anders Borg välkomnar debatten som uppstått om bolånemarginalerna, och som han tror torsdagens FI-rapport bidrar till.

Vi har olika typer av räntekartor, som man tittar på. Och man förhandlar med sina banker på ett helt annat sätt.

Han efterlyser mer av denna typ av tryck mot bankerna.

Det är fortsatt viktigt att bankkunderna ställer krav på sina banker.

Att använda statliga SBAB som verktyg för att få ned ränteläget är fel väg att gå, anser Borg.

Vi har tidigare haft den typen av tendenser i Sverige och det ledde till en mycket allvarlig bankkris i början av 90-talet.

Han tror bland annat att det skulle kräva att SBAB på ett väldigt aggressivt vis tar marknadsandelar.

Det tror jag skulle vara väldigt farligt för samhällsekonomin. Vi ska inte ha en allt för aggressiv utlåning till hushållen.
Annons
Annons
Annons