Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolt lämnar London som legendar

Annons

Han kom till OS som spelens största stjärna.

Efter världsrekord i stafetten på 4x100 meter lämnar Usain Bolt London som den legendar han alltid strävat efter att bli:

En underbar känsla att få avsluta så här.

Med lördagskvällens stafettseger har Usain Bolt tagit sex guld på sex försök i OS-starter. När han fick pinnen av Yohan Blake inför den avslutande sträckan låg Jamaica lika med USA, men Bolt utklassade Ryan Bailey på slutsträckan. USA tangerade det gamla världsrekordet på 37,04 - men Bolts avslutning var magnifik. Jamaica stoppade klockan på 36,84.

Förutom Bolt ingick Nesta Carter, Michael Frater och Yohan Blake i världsrekordlaget. Det amerikanska silverlaget bestod av Trell Kimmons, Justin Gatlin, Tyson Gay och Ryan Bailey. Kanada var trea i mål, men diskades för att ha trampat på linjen i den sista kurvan. Bronset gick i stället till Trinidad och Tobago.

Fira på stan

På Olympiastadion i London har Usain Bolt gjort det ingen annan sprinter klarat av förut - att försvara både gulden på 100 och 200 meter. Som om inte det var nog försvarade han även sitt tredje guld från Peking.

Då har man rätt att kalla sig själv för legendar.

Jag har gjort något som ingen annan har gjort förut. Jag är den störste, sade Bolt redan efter guldet på 200 meter.

Den inställningen hade inte förändrats efter världsrekordet:

Jag har uppnått mitt mål. Nu tänker jag sitta ned och njuta av det här. Men först ska jag ut på stan och fira. Det är en underbar känsla att få avsluta så här. Laget gav allt och jag visste att ett världsrekord var möjligt.

Fick behålla pinnen

Bolt försökte efter loppet att få behålla pinnen han förde i mål, men en envis funktionär vägrade låta jamaicanen ta med sig pinnen hem - till publikens burop.

Men en halvtimme senare överlämnades pinnen ändå till Bolt.

Han kan lägga den till i sin OS-samlingen.

Där det redan finns sex gyllene medaljer.

Bolt själv tror inte att det blir så många fler OS-guld. Att upprepa trippeln i Rio om tror han blir mycket besvärligt.

Då är jag 30 år. Jag sade till Yohan Blake att det är var mitt OS, min tid. Efter OS är det hans tid. Jag tror det blir mycket svårt, men vi får se vad som händer om fyra år.
Annons
Annons
Annons