Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boliden börsens vinnare

Annons

Stockholmsbörsen steg försiktigt under handelsveckans sista dag.

Gruvbolaget Boliden blev dagens vinnare medan Saab var den stora besvikelsen.

Stockholmsbörsen steg redan i morgonhandeln. Och när handeln stängde hade OMXS-indexet stigit med 0,8 procent till 209,5.

Bäst på fredagsbörsen var Boliden och Lennart Evrell, Bolidens vd och koncernchef, var ganska nöjd med bokslutet. Trots svag efterfrågan och låga metallpriser.

Försvarsindustrikoncernen Saab gick däremot mot strömmen med ett ras på 16,2 procent. Saabs rapport visade att försvarsindustrikoncernen gjorde en miljardförlust under fjolårets fjärde kvartal.

Resultatet tyngdes bland annat av en nedskrivning på 953 miljoner kronor på koncernens kommersiella flygplansprojekt plus en avsättning för förluster i ett helikopterprojekt på 350 miljoner kronor. Styrelsen föreslår en sänkt utdelning till 1:75 kronor per aktie jämfört med 4:50 kronor året innan.

Bland vinnarna fanns låsjätten Assa Abloy, vars aktie steg med 2,9 procent efter ett bokslut som visade att vinsten före skatt för 2008 föll från 1,2 miljarder till 276 miljoner kronor.

Scania steg med 5,2 procent efter det att Porsche meddelat att man avslutat sitt pliktbud på bolaget. Den tyska sportbilstillverkaren äger efter budet 49,3 procent av Scanias aktiekapital och har 71,8 procent av bolagets röster.

Aspiro föll 11,7 procent efter det att mobiltjänstfirman slopat utdelningen för 2008 och redovisat en förlust före skatt på 200 miljoner kronor under fjärde kvartalet. Telefontillverkaren Doros aktie föll med 3,9 procent efter det att bolaget redovisat en förlust för 2008. Resultatet tyngdes av negativa valutaeffekter och reserveringar på 12,9 miljoner kronor.

Annons
Annons