Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böckerna förlorar kampen mot datorn

/

Statistik visar att tonåringar läser färre böcker och mer sällan besöker biblioteket. Är det tillfälligheter eller är boken på väg att bli hopplöst ute? På Sambiblioteket i Härnösand samlades Jon Danielsson, Leila Benjari, Linda Grön och Timon Ermann för att diskutera saken.

Annons

En gemensam åsikt för alla fyra är att de tror att datorn och teven har stulit tid ifrån bokläsandet.

– Det blir lätt att man fastnar framför teven när man kommer hem och då sitter man där i 100 timmar och sen lägger man sig. Det finns 1 000 kanaler om inte mer och dator och allt möjligt som tar tid, säger Leila Benjari.

De är överens om att det inte är lika krävande att titta på teve eller hålla på med en dator jämfört med att läsa en bok.

– Jag tycker att internet och teve är mer spännande än böcker. Dessutom är det enklare också, man slipper läsa så mycket. Jag kollar till exempel hellre på ”Heroes” än att läsa en bok, säger Timon Ermann.

– Att se på teve är inte lika ansträngande. Det är alltid lättare med bilder än med ord, säger hon.

De säger att det finns personer som inte tycker att böcker är till för alla.

– Böcker har blivit lite nördstämplade. Det är inte så att folk på skolan säger "jag läste värsta bra boken i går", utan filmen har tagit över. Det är mera så att man säger "jag såg värsta bra filmen i går", säger Linda.

Många tycker att det är häftigare med datorer och film än med böcker, tror Leila.

– Samhället anser att de som är smarta och har läst mycket böcker är nördiga, tror hon.

Det skiljer även väldigt mycket hur ofta de själva läser.

– Det är i perioder man läser. På hösten brukar det vara en läsperiod, då kan jag sitta och lyssna på musik och läsa ut en massa böcker. Det är mysigt, säger Jon.

– Om jag är inne i en bok så finns det inget som stoppar mig, då springer jag in i mitt rum och läser så fort jag kommer hem. Men om jag inte har en bok på g, kan det vara ganska trögstartat. Skolan tar ganska mycket tid, jag läste mer på högstadiet än vad jag gör på gymnasiet, säger Linda.

Hon tror att böcker är på väg tillbaka.

– Allt mode går ju runt. Det känns som att det borde komma tillbaka.

Att man gillar att läsa innebär inte automatiskt att man besöker biblioteket särskilt ofta.

– Jag vill inte gå till bibliotek för om jag lånar en bok så blir det alltid att jag glömmer att lämna tillbaka den, och då får jag betala en massa pengar och det är inte bra. Man har blivit så lat, man orkar inte åka tillbaka och lämna den här boken, säger Jon.

– Jag tror att man har blivit mer bekväm hemma för det mesta finns ju redan där, säger Leila.

Att många har mer pengar än tidigare spelar in.

– Man vill äga böckerna och inte låna dem, säger Linda.

– Biblioteket var ju från första början till för att folk som inte hade råd också skulle få läsa böcker. Nu har man så mycket pengar att man kan köpa böcker. Runt 1998 kom internet till det här biblioteket och då satt alla här, nu har man ju det hemma. Det var mer en mötesplats då, säger Leila.

Jon anser att det är svårt att hålla koll på lånekortet.

– Det är jobbigt när man har ungefär 100 kort i plånboken, säger han.

För Leila var det länge sedan hon besökte biblioteket förra gången

– Sist jag var här var enbart för att min lillasyster skulle hit och leka i ”äpplet”. De enda böcker jag läser är egentligen de böcker skolan säger åt mig att läsa, det var de två senaste i alla fall.

Linda Grön går betydligt oftare till biblioteket.

– Jag är väl här en gång i månaden. Fast det är inte alltid man lånar böcker. Jag lånar ofta för många och sen så läser jag inte ut alla.

De har alla olika idéer om hur biblioteket skulle kunna locka fler besökare. Linda ser gärna att biblioteket ska låna ut sällskapspel.

– Det är kul. När man väl är där så blir man inspirerad att läsa böcker.

Leila Benjari vill gärna att det kunna hända mer i huset, något arrangemang. Jon föreslår att biblioteket skulle kunna ha någon tävlig där man skulle kunna vinna böcker.

– Det skulle vara kul om de tog dit författare så att man skulle kunna få träffa dem. Och biblioteket skulle kunna göra reklam på teve eller på internet, säger han.

Han ser också att biblioteket skulle kunna skulle kunna uppmuntra ungdomar att skriva.

– Sen skulle man kunna få komma till biblioteket med det man själv har skrivit och om det är bra så skulle de kunna hjälpa en att publicera det.

Timon skulle gärna se att bokläsandet skulle bli mer socialt.

– Man kunde först anordna en grupp som läser en bok, sen diskuterar och analyserar den och sen kollar man på filmen. Sen snackar man mer om den. Det borde bli mer socialt, mer grupper eller träffar.

Alla är övertygade om att biblioteket har en framtid. Men en förutsättning är att biblioteken hänger med i den tekniska utvecklingen.

Annons
Annons
Annons