Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blodbad vid explosioner i Syrien

Annons

Bortåt 60 dödades och närmare 400 skadades när två bilbomber på kort tid skakade morgonrusningen i Syriens huvudstad. Brinnande bilar, sönderslagna fasader och förvridna människorester fick Damaskus att påminna om Bagdad.

Bilderna och vittnesmålen från stadsdelen al-Qazzaz kunde ha varit hämtade från Irak under de värsta åren av inbördeskrig och terror i mitten av 00-talet.

Ett niovåningshus hade fått hela fasaden förstörd. Mitt i gatan fanns en enorm krater. Svart rök vällde upp från brinnande bilar och de bilder på offren som statliga nyhetsbyrån Sana lade ut på sin webbplats tycktes hämtade från en slaktbod.

Det här är ännu ett exempel på det lidande som det syriska folket drabbas av, på grund av våldet. Vi har sett det här i Damaskus och vi har sett det i andra städer och byar runt om i landet. Jag manar alla både i och utanför Syrien att hjälpa till för att få slut på våldet, sade norske FN-generalen Robert Mood, chef för den internationella observatörsstyrkan i Syrien, när han besökte platsen, enligt Reuters.

Explosionerna inträffade strax före klockan åtta på morgonen, lokal tid. På eftermiddagen talade myndigheterna om två självmordsbombare i bil, minst 55 döda och 372 skadade.

Överlevande förbannade bland annat Saudiarabien och Qatar - två av de länder som hårdast fördömt regimen under president Bashar al-Assad. Den utlandsbaserade oppositionen, som återgav ännu högre dödstal, anklagade i sin tur myndigheterna för att själva ha anstiftat terrorn.

Man kan tänka sig att den egna sidan någon enstaka gång åstadkommer en massaker för att stämpla sina motståndare. Men nu har det hänt kanske 25 gånger eller mer. Det är inte rimligt att regimen gör det här, säger dock Syrien-kännaren Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Jönsson pekar i stället på den mängd "jihadister" som i allt större omfattning tagit sig till Syrien från Irak och Libyen.

De som kommer från Irak är syrier som gjort precis det här mot den nuvarande shiamuslimska regimen och dessförinnan mot den amerikanska armén. Om de samarbetar centralt med al-Qaida är det ingen som vet, men de kallar sig ofta al-Qaida. Det här är djävligt tränade killar som har krigat i många år och kan sin sak - det är ingen milis eller någon vanlig gerilla, säger Jönsson.

Aktivister uppmanar till jättedemonstrationer i Damaskus i morgon med anledning av självmordsattackerna som de hävdar var iscensatta av regimen.

"Invånare i Damaskus, res er, befria er stad från den här mördarregimen", manar aktivistgruppen Syrisk revolution 2011 på Facebook.

Både regimen och oppositionen anklagar varandra för dagens attacker.

Annons
Annons
Annons