Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blair stoppade toppjuristens Irakråd

Annons

Storbritanniens regering fick inte höra sin egen toppjurists råd inför angreppet tillsammans med USA på Irak 2003.

Dåvarande premiärministern Tony Blair hindrade riksåklagaren, Peter Goldsmith, från att för regeringen redovisa Irakkrigets alla juridiska aspekter.

Sedan detta avslöjats i en färsk dagbokssamling kräver parlamentsledamöter en krisutredning, skriver tidningen The Independent on Sunday.

Goldsmith själv ville "förklara verkligheten" för regeringen, skriver journalisten Alastair Campbell i vad som enligt bokförläggaren är hans fullständiga dagböcker. Campbell, som var Blairs spinndoktor och mediestrateg, har i en tidigare volym berättat om Irakspelet i regeringen men inte om riksåklagarens hela roll.

Vittnade om lagbrott

Att Blairs regering begick lagbrott med kriget mot Irak vittnade utrikesdepartementets jurist Michael Wood om i Chilcotutredningen 2010. Där framgick att Goldsmith ville ha ännu en FN-resolution men att han pressades att ge vika kvällen före invasionen i Irak.

Nu begär parlamentsledamöter från alla partierna att John Chilcot skyndsamt återöppnar den Irakutredning han gjorde på uppdrag av dåvarande premiärministern Gordon Brown.

Peter Goldsmith berättade för Tony Blair att det fanns juridiska för och emot inför Irakkriget, ett rimligt skäl för angreppet - men också ett rimligt skäl för alternativ. Goldsmith varnade Blair för att bara redovisa det som talade för kriget.

En sådan nyansering var något som premiärministern inte ville att hans regering skulle höra, skriver Campbell i sina dagböcker:

"TB gjorde klart att han särskilt inte ville att Goldsmith tog upp en diskussion i detalj med regeringen".

Risk för korsförhör

Risk fanns att någon eller några ministrar ville hålla ett korsförhör i ärendet, skriver Campbell. Bland krigsskeptikerna var utrikesministern Robin Cook och ministern för internationell utveckling Clare Short. Cook avgick den 17 mars 2003, tre dagar före invasionen i Irak, och Short två månader senare.

Blair fick också stöd av sin grindvakt i regeringen, Sally Morgan. Hon slog fast att det var premiärministerns sak att redovisa riksåklagarens synpunkter.

Annons
Annons
Annons