Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare bröd och mjölk nästa år

Annons

I år har högre matpriser grävt djupa hål i våra plånböcker.

Men 2009 kommer priset på bröd och mejerivaror att sjunka igen, tror handeln.

Världsmarknadspriserna på spannmål, som vete, har blivit allt lägre under hösten. Ännu har det inte haft så stor effekt på matpriserna, men både Axfood, Ica och Coop hoppas att det ska märkas i plånboken i början av nästa år.

Svårt få ned

Enligt Tomas Svaton, vd på branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel, är det alltid svårare att få ner priserna än att få upp dem. Men han tror ändå på en sänkning under 2009, speciellt av spannmålsbaserade varor, mejeriprodukter och kött från Sverige.

Det sänkta oljepriset, som påverkar både transporter och framställning av flera livsmedel, väntas också ha en positiv effekt på priserna.

Men läget ser inte lika ljust ut för importerade varor. De kan i stället bli dyrare. Kronans fall mot framför allt euron gör varor vi köper från EU-länder dyrare. Det handlar framför allt om frukt, grönsaker och kemiska produkter som till exempel tvättmedel.

Svårt läge

Handelns utredningsinstitut (HUI) tror att matpriserna i snitt kommer att öka med 2 procent under 2009. Det innebär en rejäl uppbromsning jämfört med 2008, då priserna hittills ökat med runt 7 procent.

Annons
Annons