Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Azerisk livstidspresident möjlig

Annons

Nu är det klart för en folkomröstning i Azerbajdzjan som kan leda till att president Ilham Aliyev kan sitta kvar livet ut.

Parlamentet bestämde att omröstningen om författningsändringen ska hållas den 18 mars.

Hittills har presidenten bara kunnat sitta i två femårsperioder. Går förslaget igenom, vilket det väntas göra, kan han regera ett obegränsat antal perioder.

Förslaget röstades igenom med 100 röster mot 7.

Presidentens far Heydar Aliyev avled 2003 efter att ha dominerat politiken i Azerbajdzjan i 30 år. Han hade också en framträdande roll i den sovjetiska rikspolitiken.

Aliyevs allierade har argumenterat för förändringen med motiveringen att begränsningen berövar folket rätten att behålla en president de gillar. Men oppositionen är kritisk.

Den oberoende politiske bedömaren Rasim Musabekov sade till AFP att beslutet "bevisar den härskade azeriska elitens svaghet".

Presidenten valdes i oktober till en andra femårsperiod med över 88 procent av rösterna. Oppositionen bojkottade valet och anklagade myndigheterna för trakasserier. Internationella observatörer ansåg att valet inte fullt ut uppfyllde demokratiska krav.

Författningsdomstolen i Azerbajdzjan godkände nyligen förslaget om en folkomröstning.

Enligt de föreslagna grundlagsändringarna ska också president- och parlamentsval kunna skjutas upp om landet befinner sig i krig.

Annons
Annons