Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Avslöja fusket - så vet du om jordgubbarna är svenska

+
Läs senare
/

Svenska jordgubbar i asken? Nja, det finns all anledning att vara skeptisk. Jordbruksverket misstänker ett utbrett fusk med ursprungsmärkningen av jordgubbar.

Dagens Nyheter skriver att Jordbruksverkets växtkontrollenhet - efter kontroller i bland annat Skåne och Stockholm - har misstankar om försäljare som paketerar utländska jordgubbar i svenska askar.

Askar som sedan säljs betydligt billigare än de med svenska jordgubbar i.

– Vi har tagit några prover som är på väg till Tyskland för analys, säger Jordbruksverkets jordgubbsdetektiv Waldemar Ibron till tidningen.

För Sydsvenskan vittnar en anonym, småländsk bärodlare om samma sak.

– Jag har sett med egna ögon hur bären förpackas om på torget i Ljungby. Folk frågar varför mina bär är dyrare och jag berättar hur det ligger till, men man måste ha bevis också.

Enligt DN bör konsumenter i första hand syna asken.

På en ask från svenska odlare kan man alltid utläsa bärens ursprungsland, dess klass och vem som har producerat bären - ofta med adress till odlaren.

Saknas någon av dessa uppgifter finns det alltså all anledning att vara orolig.

Victor Ivarsson, som arbetar på jordgubbsfältet i Glemmingebro i Skåne, uppmanar landets konsumenterer att titta efter en extra gång innan de köper sina efterlängtade jordgubbar.

– Det hade varit bättre om det stod vilket land bären faktiskt kom ifrån. Konsumenterna måste bli mer kritiska till vad de köper, säger han till Sydsvenskan.

Annons
Annons
Annons
Detta är en annons