Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Apple ska satsa på arbetare i Kina

Apple har beslutat sig för att i samarbete med partnern Foxconn se till att förbättra löner, arbetstider och andra arbetsförhållanden i de fabriker i Kina som tillverkar Iphones och surfplattor.

Foxconn ska bland annat hyra in tusentals nya arbetare, slå ner på olaglig övertid och förbättra säkerheten. Apples beslut kommer efter en omfattande undersökning som den oberoende Fair Labor Association (FLA) genomfört i tre Foxconnfabriker med 35 000 arbetare. Granskningen visade allvarliga brott mot arbetsmarknadens lagar.

Rapporten från FLA visar bland annat på extremt långa arbetstider och obetald övertid och följer på omfattande kritik om missförhållanden i fabrikerna.

Men enligt experter är arbetsförhållandena hos många kinesiska företag som tillverkar produkter åt västerländska företag betydligt sämre än vid Foxconn. Nu kan tillverkningskostnaderna stiga både för andra Foxconn-kunder - som Dell, Hewlett-Packard, Amazon, Motorola, Nokia och Sony - och andra bolag som använder sig av kinesisk arbetskraft.

Apple och Foxconn är uppenbarligen de två största spelarna i denna sektor och när de samarbetar för att driva den här förändringen så tror jag verkligen att de sätter ribban för resten av branschen, säger FLA:s chef Auret van Heerden till Reuters.
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons