Annons

Apple ska satsa på arbetare i Kina

Apple har beslutat sig för att i samarbete med partnern Foxconn se till att förbättra löner, arbetstider och andra arbetsförhållanden i de fabriker i Kina som tillverkar Iphones och surfplattor.

Foxconn ska bland annat hyra in tusentals nya arbetare, slå ner på olaglig övertid och förbättra säkerheten. Apples beslut kommer efter en omfattande undersökning som den oberoende Fair Labor Association (FLA) genomfört i tre Foxconnfabriker med 35 000 arbetare. Granskningen visade allvarliga brott mot arbetsmarknadens lagar.

Rapporten från FLA visar bland annat på extremt långa arbetstider och obetald övertid och följer på omfattande kritik om missförhållanden i fabrikerna.

Men enligt experter är arbetsförhållandena hos många kinesiska företag som tillverkar produkter åt västerländska företag betydligt sämre än vid Foxconn. Nu kan tillverkningskostnaderna stiga både för andra Foxconn-kunder - som Dell, Hewlett-Packard, Amazon, Motorola, Nokia och Sony - och andra bolag som använder sig av kinesisk arbetskraft.

Apple och Foxconn är uppenbarligen de två största spelarna i denna sektor och när de samarbetar för att driva den här förändringen så tror jag verkligen att de sätter ribban för resten av branschen, säger FLA:s chef Auret van Heerden till Reuters.
Annons
Annons
Annons
Dela
  • +1 Intressant!
Annons
För att kunna se bubblare behöver du skapa ett konto.
Du får även tillgång till:
  • Spara artiklar i din personliga läslista.
  • Kommentera vårt innehåll.
  • Få lokala erbjudanden.
Skapa konto
Annons
Annons