Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antimuslimsk demonstration planeras

Annons

Flera utländska antimuslimska organisationer ska samlas i Stockholm i augusti för vad de kallar det första världsomspännande mötet mot jihad och radikal islamism.

Nu verkar de ha slagit så stort på det här att det nog ska mycket till för att det inte ska bli något av det, säger Daniel Poohl, chefredaktör på Expo.

I ett pressmeddelande på tisdagen uppges att organisationerna Stop Islamization of Nations (SION), Stop Islamization of America (SIOA), Stop islamisation of Europe (SIOE) samt English Defence League (EDL) och andra organisationer ska delta i mötet den 4 augusti.

Flera ledande gestalter i organisationerna ska stå på talarlistan.

Inte tusentals

Poliser i Stockholm som TT talat med känner inte till att någon har sökt demonstrationstillstånd. När EDL manade till en liknande samling i danska Århus i mars dök också bara ett par hundra deltagare upp, överröstade av många fler motdemonstranter.

Poohl tror dock att det verkligen blir någonting, men tonar samtidigt ner bilden.

Det kommer inte att marschera tusentals människor i Stockholm. Det är väldigt mycket snack i den här miljön och det är inte alltid alla inbjudna gäster kommer, av en massa olika skäl, fortsätter han.

Jobb för polisen

Poohl tror att det finns risk för konfrontation med motdemonstranter.

TT: Det kan bli jobb för polisen?

Det lär det nog bli.

Organisationerna uppger att de valt Stockholm på grund av Taimour Abdulwahab, självmordsbombaren som i december 2010 sprängde sig till döds i Stockholm. EDL bildades i brittiska Luton 2009, där Abdulwahab bodde i flera år.

Ju mer extrema personer de här organisationerna kan attackera eller demonstrera emot, desto bättre är det ju för dem. I deras värld finns det ingen plats för islam, men det säger de inte. De säger att de är emot jihad och radikala islamister, säger Poohl.
Annons
Annons
Annons