Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Änkan efter Abdulwahab nekar i sten

Annons

I rättegången i Glasgow mot Nasserdine Menni, den misstänkte finansiären av självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, fortsatte i dag förhören med Abdulwahabs änka.

Åklagaren visade dokument om pengar som gått från änkans bankkonto för köp av pollenpressar, som användes i hennes makes bombladdning i Stockholm. Pressarna, beställdes också från änkans konto på e-bay - men hon blånekade, rapporterar aftonbladet.se.

Jag köpte inget sånt.

På frågan om vem som i så fall kan ha gjort köpet svarade hon:

Jag vet inte.

Också i dag sade änkan att hon inte minns eller visste svaret på en mängd frågor. De rörde bland annat varför svenske medborgaren Abdulwahab också hade ett irakiskt pass, om hon och maken hade kontakt med sms och Skype när han besökte familjen i Sverige, hur ofta maken reste till Sverige, om han rest till andra länder, hade affärsintressen utomlands, hur mycket tid maken tillbringade med vänner eller om Menni varit hemma hos dem.

Bara några timmar innan han sprängde sig till döds den 11 december 2010 fick Abdulwahab ett sista sms av sin hustru. Men änkan nekar i rätten till att i förväg ha känt till att hennes make skulle dö.

Åklagaren läste också upp ett sms hustrun skickade till Abdulwahab den 8 december där hon klargör att det finns ingen hon hellre vill vara med i detta livet eller i paradiset än med honom.

Åklagaren visade henne underskrifter av olika bankdokument och frågade om hon känner igen det som som sin egen signatur.

Jag vet inte, svarade hon.

Åklagaren: Vad är det du inte vet? Känner du igen den, ja eller nej?

Jag vet inte.

Åklagaren: Antingen känner du igen den eller inte.

Jag vet inte.

Det mejl från Abdulwahab som även gick till Säpo och TT landade i änkans mejlbox klockan 15.39 brittisk tid. Då läste hon det, tror hon. Men först vid 22-tiden på kvällen efter att ha lagt barnen, lyssnade hon på de ljudfiler han skickade.

Åklagaren frågade om hon utifrån innehållet i mejlet minns i fall Abdulwahab uppgivit någon anledning till sprängdådet.

Jag vet inte, blev återigen svaret.

Åklagaren frågade då varför hon lade upp filerna på Youtube.

Jag kan inte förklara faktiskt. Jag var inte mig själv så jag vet faktiskt inte om jag ska vara ärlig.

Åklagaren visar också upp en betalning från kontot för en flygbiljett, samt ett bokningsdokument hos flygbolaget i namnet av en person namngiven med en av Mennis många alias. I dokumentet står att bokningen gjorts i änkans namn.

Hon nekar dock till att ha gjort bokningen. När åklagaren frågar om någon annan haft tillgång till kontot och kan ha gjort bokningen svarar hon:

Jag vet inte.

Hon sade också att hon aldrig köpt något av det flygbolaget.

Vidare uppger hon att hon inte har någon aning om varför ett exemplar av den engelskspråkiga tidskriften Inspire, som har kopplingar till terrornätverket al-Qaida, fanns på en dator i hennes och Abdulwahabs hem.

Därmed avbröts rättegången för dagen. Vittnesförhöret med änkan ska fortsätta i morgon.

Annons
Annons
Annons