Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi kan inte acceptera det här"

/
  • Örjan Sjödin och Hans Nordqvist tycker att vägbelysningen är en säkerhetsfråga, bland annat för de barn som åker skolskjuts.
  • – Vi tycker att det är fjuttigt att kommunen inte kan betala 18 000 kronor om året för att behålla vägbelysningen i Norrmoflo, tycker Hans Nordqvist och Örjan Sjödin.

Sollefteå kommun har beslutat att släcka ner vägbelysningen vid enskilda vägar. Nu protesterar byborna i Norrtannflo, utanför Näsåker.

– Vi kan inte acceptera det här, säger Örjan Sjödin, ordförande i byns vägsamfällighet.

Annons

Redan 2004 beslutade samhällsbyggnadsnämnden att i en allmän besparing frånsäga sig ansvaret för vägbelysning på kommunens enskilda vägar. Men sedan dess har det inte hänt mycket. Så sent som för två år sedan fattade nämnden beslut om att beslutet stod fast. Men inte heller det har lett till någon åtgärd.

Men under det senaste året har förvaltningen vänt sig till byalag och vägföreningar och ställt frågan om de vill ta över ansvaret. Moflo - Fjällsjöälvens Vägsamfällighet kräver nu att kommunen ska ompröva beslutet och vänder sig dessutom till förvaltningsrätten med krav på att beslutet ska inhiberas i avvaktan på att det prövats i högre instanser.

Norrmofloborna poängterar att byn, till skillnad mot andra i Sollefteås glesbygder, fortfarande är levande. Där bor ett drygt 50-tal personer, varav många i aktiv ålder.

– Vi har till och med inflyttning och barn i byn, säger Örjan Sjödin.

De senaste årens positiva utveckling gör att man ser utvecklingsmöjligheter. Att då ta bort vägbelysningen accepterar man inte.

Vägbelysningen består av totalt 65 ljuspunkter. Årskostnaden är 18 000 kronor.

Annons
Annons
Annons