Annons

"Vi kan inte acceptera det här"

/

Sollefteå kommun har beslutat att släcka ner vägbelysningen vid enskilda vägar. Nu protesterar byborna i Norrtannflo, utanför Näsåker. – Vi kan inte acceptera det här, säger Örjan Sjödin, ordförande i byns vägsamfällighet.

Redan 2004 beslutade samhällsbyggnadsnämnden att i en allmän besparing frånsäga sig ansvaret för vägbelysning på kommunens enskilda vägar. Men sedan dess har det inte hänt mycket. Så sent som för två år sedan fattade nämnden beslut om att beslutet stod fast. Men inte heller det har lett till någon åtgärd.

Men under det senaste året har förvaltningen vänt sig till byalag och vägföreningar och ställt frågan om de vill ta över ansvaret. Moflo - Fjällsjöälvens Vägsamfällighet kräver nu att kommunen ska ompröva beslutet och vänder sig dessutom till förvaltningsrätten med krav på att beslutet ska inhiberas i avvaktan på att det prövats i högre instanser.

Norrmofloborna poängterar att byn, till skillnad mot andra i Sollefteås glesbygder, fortfarande är levande. Där bor ett drygt 50-tal personer, varav många i aktiv ålder.

– Vi har till och med inflyttning och barn i byn, säger Örjan Sjödin.

De senaste årens positiva utveckling gör att man ser utvecklingsmöjligheter. Att då ta bort vägbelysningen accepterar man inte.

Vägbelysningen består av totalt 65 ljuspunkter. Årskostnaden är 18 000 kronor.

Annons
Dela
  • +1 Intressant!
Annons
För att kunna se bubblare behöver du skapa ett konto.
Du får även tillgång till:
  • Spara artiklar i din personliga läslista.
  • Kommentera vårt innehåll.
  • Få lokala erbjudanden.
Skapa konto
Annons
Annons