Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vårt största problem"

/
  • Miljöpartiets Malin Spjut blev populäraste talaren på sammanträdet. I brist på barnvakt tog hon helt enkelt med sig sitt lilla barn till sammanträdet.

Hur ska Sollefteå klara befolkningsminskningen och ändå upprätthålla någon service att tala om?

Det blev huvudfrågan när kommunfullmäktige hade allmänpolitisk debatt.

Annons

Att befolkningsminskningen i Sollefteå är ett allvarligt problem är alla överens om. Hur man ska lösa problemen däremot finns det vitt skilda åsikter om

– Avfolkningen är vårt allra största problem. Nu under budgetberedningen har jag lyssnat på alla nämndsordföranden och det går inte längre ta osthyvla sig fram. Nu måste det till strukturella åtgärder. Vi kan inte ha kvar samma struktur som om vi hade samma befolkningsmängd som för 50 år sedan, betonade kommunalrådet Elisabet Lassen.

Som satsningar för att öka inflyttningen nämnde hon byggandet av friskvårdsanläggningen, det nya badhuset, samt satsningarna på hotell Hallstaberget. Just dessa satsningar går inte hem hos stora delar av oppositionen.

– Vi investerar samtidigt som vi tvingas dra ner på skola, vård och omsorg.

En stor ideologisk skillnad mellan alliansen och de röda partierna märktes tydligt. Från både vänstern och socialdemokraterna fördes en hel del kritik fram mot att stadsbidrag och andra bidrag minskar samtidigt som de kommunala kostnaderna ökar.

Folkpartiets Eva Halling ville till exempel att kommunen borde låta alla som vill gå komvux få göra det, även om man måste köpa in utbildningen.

– Jag tror inte så mycket på inflyttningen. Däremot måste vi försöka få de som vill vara kvar att kunna vara kvar, sade hon och pekade på att många numera får avslag på sina ansökningar att läsa vidare på Komvux.

Annons
Annons
Annons