Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utökade kontroller vid skolstart

/
  • I fjol körde hela 52 procent av de kontrollerade bilisterna för fort utanför Lillängets skola i Sollefteå. Nu genomförs återigen riktade hastighetskontroller.

I samband med skolstarten nästa vecka genomför trafikpolisen i Västernorrland extra många hastighetskontroller.

Under 2011 rapporterades 332 personer för fortkörning på 30-sträckor i länet.

Annons

På måndag börjar skolan för ungefär en miljon barn i Sverige i åldrarna 6 till 16 år. Många barn utsätts för bilister som kör för fort utanför skolorna.

– Det finns en anledning till varför det är 30 på vissa sträckor. Det handlar om områden där många oskyddade trafikanter rör sig, ofta barn och ungdomar, säger Jesper Claesson vid trafikpolisen i Västernorrland.

I fjol fick 27 000 bilförare i Sverige böter för fortkörning på vägar med en hastighetsgräns på 30 kilometer i timmen. Av dessa var sju av tio män. Av de som körde mer än 30 kilometer i timmen över tillåten hastighet var hela 84 procent män. Av de 332 som bötfälldes i Västernorrland var 244 stycken män.

– Kvinnor är generellt försiktigare i trafiken jämfört med män och har större medvetenhet, säger Jesper Claesson.

Under skolstartsveckan genomförs alltså utökade kontroller utanför landets skolor av polisen i samarbete med Trafikverket, Sveriges kommuner och landsting och Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

– I fjol såg vi stora skillnader mellan Sundsvall och de övriga orterna. Fler höll hastigheten i Sundsvall. Det kan bero på att bilisterna upplever att det är tätare kontroller i större städer och att medvetenheten därför också är större, säger Jesper Claesson.

Annons
Annons
Annons